Ostani doma
Novosti / Crna kronika

nepravomoćna presuda

Braća iz Splita otišla ocu po lijekove, pa ih pretukli policajci. Dosuđeno im je 500.000 kuna odštete

Braća iz Splita otišla ocu po lijekove, pa ih pretukli policajci. Dosuđeno im je 500.000 kuna odštete
Shutterstock/ilustracija

Oba su brata zadobila brojne ozljede lica i glave, a zbog pretrpljenog zlostavljanja i ponižavanja kod njih se, što je naknadno utvrđeno vještačenjem, razvio i kronični PTSP, od čega se i danas liječe

Prije 16 godina, dva splitska policajca su bez ikakvog razloga na ulice pretukla braću, Damira i Antu V. Nepravomoćnom presudom splitskog Općinskog suda, dobili su pola milijuna kuna naknade štete od države, javlja Slobodna Dalmacija.

Sud je dosudio Damiru 175 tisuća kuna neimovinske i imovinske štete uz kamate od 2012. godina. Anti je sudski priznato nešto manje od 115 tisuća kuna plus kamate, a država će braći morati pokriti i sudske troškove u iznosu nešto manjem od sto tisuća kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2006. godine tragalo se za kradljivicama luksuznih automobila koji su u to vrijeme harali po Splitu te su policajci "zamijenili" Damira i Antu za prave lopove. 

Vezana vijest

beba, rusija

Protiv dvojice policajaca je bio pokrenut i kazneni postupak zbog zlostavljanja u obavljanju službe  za što im je prijetilo od tri mjeseca do tri godine zatvora, no sve je okončano obustavom zbog zastare nakon što su u siječnju 2012. godine nepravomoćno bili oslobođeni krivnje.

Opisali su da su se tog ožujka 2006. godine u ranim večernjim satima uputili u ljekarnu po lijekove za njihova oca. Dok su hodali pločnikom u blizini tzv. zgrade Belvedere, pristupile su im dvije civilne osobe koje su ne predstavivši se od njih zatražile uvid u osobne iskaznice.

„Prišli su u civilu, ćelavih glava, a kada sam zatražio da pokažu značke, jedan se od njih derao da ga nemam što pitati i počeo me tući, dok me drugi držao. Na kraju sam onako usput dobio još jednom nogom u genitalije“, kazao je Ante tada za Slobodnu Dalmaciju. Imali su tad u rukama vrećicu s netom kupljenim lijekovima, a Ante je držao i nešto sitnog novca koji je, kad su im prišli policajci Solin P. i Filip G., stavio u džep hlača.

Vezana vijest

nenad

To je vidio prvi policajac te ga je pitao što je to stavio u džep, a ovaj mu je odgovorio da je to njegova privatna stvar. Policajcu se to nije svidjelo te je krenuo prema Anti i počeo mu gurati ruke u vanjski i unutarnji džep jakne. Ante je tada nepoznatu osobu (Solina P.) lagano odgurnuo, a ovaj ga je onda uhvatio rukama za vrat zbog čega su izgubili ravnotežu i obojica pali na pod, pa ga je policajac na podu nastavio tući šakama. Udaranju se pridružio i njegov kolega, a onda su pozvali i pojačanje.

Policajac Filip G. je, dok su ih vozili u vozilu prema postaji, vrijeđao i ponižavao Antu govoreći mu da će sada pokazati značku i više ga je puta pljusnuo po licu i udario šakom. Antu su vezali i ponovno ga udarali šakama i nogama, a istovremeno su i Damiru udarali glavom u zid. Oba su brata zadobila brojne ozljede lica i glave, a zbog pretrpljenog zlostavljanja i ponižavanja kod njih se, što je naknadno utvrđeno vještačenjem, razvio i kronični PTSP, od čega se i danas liječe.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!