Novosti / Hrvatska

kreću na gradove i općine

Čistka u državnoj službi: RTL doznaje da ih je već 71 dobilo otkaz

Među zaposlenima na ovaj i onaj način u državnoj službi bilo je pravomoćno osuđeni za koje nitko nije ni znao. Kako RTL neslužbeno doznaje, velika većina od njih 71 već je dobila otkaze, a ministar uprave najavljuje čistku u gradovima i općinama

Velika čistka kažnjavanih službenika privodi se kraju. Od njih 52 tisuće, 71 je pravomoćno osuđen za kaznena djela. Danas je njihovu poslodavcu - državi - istekao rok da im uruči otkaz. Kako doznajemo, to je i učinjeno, a ministar sad kreće u lov na 'lokalne' osuđenike. 

"Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa", rekao je ministar uprave Arsen Bauk

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U posljednja dva tjedna, od objave liste kažnjenika – svi se pitaju – kako je moguće da su uopće radili i uredno dolazili na posao sve ove godine. 

Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa

Arsen Bauk

"Tko je tu koga prevario? Mislim prvo po novom zakonu o kaznenom postupku sudovi su obvezni dostaviti presude ,a mi ćemo utvrditi u koliko se slučaja to ispoštovala", govori Bauk.

A apsolutni rekorder radio je ovdje, imao je čak 7 pravomoćnih presuda za različita kaznena djela

Od ponedjeljka više ne radi, a ministrica koja ga je zapošljavala krivnju svaljuje na sudove.

"Ta osoba više ne radi, međutim u vrijeme mog mandata mi smo dobili dvije presude suda i kad su dođle to dvoje ljudi je dobilo otkaz, a za ovo nismo imali saznanja", tvrdi Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Nitko od njih prilikom zaposlenja nije imao presudu, pa su mogli pribaviti potvrdu o nekažnjavanju. Naknadno su osuđeni, a sudovi koji su o tome trebali izvijestiti ministarstva su zakazali.

"Onda je logično ni da čovjek sam ne želi napraviti jer mu je neugodno i jer mu to sutra može značiti gubitak posla", rekao je Boris Pleša iz sindikata državnih službenika.

Otpušteni službenici najviše su presuda imali zbog neplaćanja alimentacije, nanošenja tjelesnih ozljeda, krivotvorenja, prijevari i prijetnji. 

Posebno u oči upada slučaj jednog službenika koji je osuđen zbog protupravnog lišavanja slobode – i to nakon što je stranke zatvorio u uredu u kojem je radio - i nastavio raditi sve dosad.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Reci što misliš!