Ostani doma
Novosti / Hrvatska

novo prikupljanje potpisa

Inicijativa 'Za referendum' predala zahtjeve Ustavnom sudu: 'Do petka smo spremi na dijalog'

Inicijativa 'Za referendum' predala zahtjeve Ustavnom sudu: 'Do petka smo spremi na dijalog'
Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa 'Za referendum' Ustavnom je sudu predala zahtjev kojim od te institucije žele da se najkasnije do petka izjasne jesu li njihova referendumska pitanja za koja će prikupljati potpise ustavna

Građanska inicijativa Za referendum predala je u ponedjeljak Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti dva referendumska pitanja koja namjeravaju postaviti - da se potpisi za referendum, kao i do sada, mogu prikupljati na svim prikladnim javnim mjestima, te da se referendum ubuduće može raspisati ako to zatraži 200.000 birača, odnosno pet umjesto 10 posto od ukupnog broja birača. 

Vezana vijest

Predstavnici sindikata i udruga predstavili dva nova referendumska pitanja

Inicijativa želi da se referendum može raspisati ako to zatraži 200.000 birača te da se potpisi mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu za javno okupljanje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koordinator inicijative Željko Stipić rekao je novinarima pred zgradom Ustavnog suda kako su odlučili uručiti Ustavnom sudu dva referendumska pitanja prije nego krenu u prikupljanje potpisa, te očekuju da se sud do petka, 29. svibnja, očituje o tome i tako opravda svrhu svoga postojanja, jer bi njegova uloga trebala biti preliminarna.Vilim Ribić, član Organizacijskog odbora i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, podsjetio je da su ranije podnijeli tužbu Ustavnom sudu protiv Ustavnog suda jer je "donio četiri odluke na štetu građana", među kojima i poništenje referenduma o monetizaciji autocesta i outsourcingu.

"Znali smo da to neće proći, ali smo to napravili kao demonstraciju i znak ogorčenja, kako bi im pokazali da su njihove odluke tendenciozne, pristrane, nekompetentne, aljkave, površne i neodgovorne", rekao je Ribić i ustvrdio da odluke Ustavnog suda "ruše dostojanstvo i dignitet hrvatskog društva i države i spuštaju ih na razinu vilajeta".

Vezana vijest

Outsourcing, Prikupljanje potpisa za referendum, Sindikati

Stipić je dodao kako su Ustavnom sudu željeli poslati poruku "ne možete vi nas toliko puta srušiti, koliko se mi možemo uzdignuti" i najavio da već u subotu iza ponoći kreću s prikupljanjem potpisa kako bi se zaštitio institut referenduma.

Na pitanje novinara postoji li dotad mogućnost dogovora s Vladom i odustajanje od referenduma, Stipić je rekao da su do petka spremi na dijalog, a potom, odmah iza ponoći, u tri grada kreću s prikupljanjem potpisa.

Vilim Ribić smatra da "ima dobrih šansi za dijalog" jer su postavili pitanje za koje se u Hrvatskom saboru 2010. zalagao i sadašnji premijer Zoran Milanović.

"Zorane, dođi nam ili mi dolazimo k tebi", poručio mu je Ribić.

Po mišljenju docenta Pravnog fakulteta u Osijeku i stručnjaka za ustavno pravo Mate Palića, sadržaj obaju referendumskih pitanja je 100 posto u skladu s Ustavom, pa nema bojazni da se referendum neće održati.

Javnost treba shvatiti koliko je ta inicijativa važna za ovaj i svaki budući referendum u Hrvatskoj, kako bi se osigurala budućnost neposredne demokracije i utjecaj građana na donošenje odluka, rekao je Palić.

 

Reci što misliš!