Ostani doma
Novosti / Hrvatska

i dalje traže njegovu ostavku

Ništa od dogovora: 'Ministar Matić cijelo vrijeme obmanjuje premijera'

Ništa od dogovora: 'Ministar Matić cijelo vrijeme obmanjuje premijera'
Anto Magzan/PIXSELL

Drugi sastanak predstavnika hrvatskih branitelja koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i ministrima branitelja i obrane Predragom Matićem i Antom Kotromanovićem nije okončan dogovorom

Drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i prosvjednika iz Savske nije urodio plodom. Iako se isprva činilo kako sve ide 'kao po loju' jer je premijer Zoran Milanović ranije napustio sastanak i poručio da je 'sve ok', nakon završetka sastanka Đuro Glogoški je kazao kako nema ništa od dogovora i za sve optužio ministra branitelja Predraga Matića. U međuvremenu je stigla i izjava ministra Matića te njegov osvrt na sastanak.

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hvala svima, i premijeru i braniteljima, drago mi je da se konačno sastanak održao tamo gdje se odmah prvi dan trebao održati, u Ministarstvu. Iznijeli su čitav niz problema, neki datiraju od samog početka rata i nažalost još nisu riješeni. Dogovorili smo se da će za svaki od njih biti osnovana radna skupina", izjavio je ministar nakon današnjeg sastanka s braniteljima.

"Želim još samo iskoristiti priliku i svim braniteljima koje sam na bilo kakav način možda uvrijedio ili pogodio svojim izjavama, svima se ispričavam, branitelji znaju da to nije bilo mišljeno, ili s nekom zlom namjerom", kazao je ministar te dodao kako isto očekuje i od onih koji su svakakve uvrede upućivali njemu, ne toliko radi njega, kako tvrdi, nego radi njegove obitelji.

Vezana vijest

Zoran Milanović s braniteljima

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ispred Ministarstva nešto prije 10 sati stigao je premijer Zoran Milanović. Dočekali su ga Matić i njegov zamjenik Glavašević. Srdačno su se rukovali s braniteljima. Svi prisutni su pozdravili predsjednika Vlade - svi osim jednog prosvjednika. Milanović je nastavio inzistirati, ali je ubrzo morao odustati jer je prosvjednik odbijao pozdraviti premijera.

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ni predstavnici Vlade ni branitelji nisu bili spremni za izjave uoči sastanka. Na dijelu sastanka bio je i premijer Zoran Milanović. On je izišao sa sastanka nešto nakon podneva i medijima poručio: "Sve je ok. Ljudi su ostali gore razgovarati".

Upitan je li zadovoljan sastankom, kratko je odgovorio kako je bitno da su 'oni zadovoljni'.

Između ministra Matića i branitelja na kraju nije postignut nikakav dogovor. Glogoški tvrdi da ministar cijelo vrijeme obmanjuje premijera i Vladu te se 'pokazalo da je sve istina' što oni cijelo vrijeme govore. Dodaju kako Matić ne može biti nositelj pregovora te i dalje traže njegovu ostavku. Također, traže da se uskrati financiranje agresorima i agresorskim udrugama.(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je također sudjelovao u razgovoru, otišao je znatno ranije, a s braniteljima u ime Vlade razgovara resorni ministar Predrag Matić. Na sastanku je 50-ak predstavnika raznih braniteljskih udruga na državnoj razini te vođe prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm, Đuro Glogoški.

Pojedinosti s tih razgovora novinari ne mogu doznati jer se vode 'iza čvrsto zatvorenih vrata' a nakon razgovora očekuje se izjave za javnost.

"Vjerujem da će od sutra stvari krenuti na bolje", rekao je u nedjelju za Media Servis ministar branitelja Predrag Matić, najavljujući novi sastanak s prosvjednicima iz Savske. 

Kako javlja Tportal, u podrumu kafića Hocus Pocus u Šubićevoj ulici u nedjelju navečer u Zagrebu sastali su se ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom. Nakon što su više od dva sata raspravljali u podrumu kafića u koji su prolaz priječila dva pripadnika ministrovog osiguranja, Klemm i društvo popeli su se u prizemlje za stol, a ministar je otišao bez njih, tvrdi nam očevidac susreta, koji je molio da ga ne imenujemo.

Zanimljivo je da im se u razgovoru koji je potrajao preko dva sata nije priključio ministar branitelja Predrag Matić, kojeg je premijer Zoran Milanović proglasio osobom koja će u ime Vlade biti ključni 'pregovarač' u 'razgovorima' s prosvjednicima.

(Foto: Anto Magzan/PIXSELL)

Podsjetimo, na prvom sastanku prosvjednici iz Savske 66 te Milanović, Matić i Kotromanović nisu ništa konkretno riješili, nego su se dogovorili detaljnije baviti riješavanjem detalja i postizanjem kompromisa na današnjem sastanku. Dok su se prosvjednici u nekoliko navrata obrušili na ministra branitelja Predraga Matića optužujući ga za zanemarivanje braniteljske populacije i njihovih potreba, prema Anti Kotromanoviću su se odnosili s visokim poštovanjem. Štoviše, on ih je oslovljavao osobnim imenima ne persirajući im, dok je ton konverzacije svih drugih bio mnogo formalniji. 

Reci što misliš!