Novosti / Hrvatska

skupljanje političkih bodova?

Tuđman ujedinio i ljevicu i desnicu: svi podržavaju ideju da se preimenuje Pleso

Prvi hrvatski predsjednik kao da ujedinjuje ljevicu i desnicu. Nakon inicijative HDZ-a da se Pleso preimenuje u zračnu luku doktora Franje Tuđmana i istaknuti SDP-ovci poručuju kako nemaju ništa protiv takve ideje. Zagrebački gradonačelnik također se slaže s tim prijedlogom i prigovara dosadašnjim vladama kako to nisu imale hrabrosti učiniti

Nakon HDZ-ove inicijative da se Pleso preimenuje u zračnu luku doktora Franje Tuđmana, za to se zalaže i zagrebački gradonačelnik.

"Što se mene tiče, to je trebalo napravit davno. Odluku je trebala donijeti Vlada, nijedna to dosad nije imala petlje napravit, ali grad Zagreb će dvije ruke dići za to”, kazao je u svom stilu Milan Bandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi hrvatski predsjednik kao da je ujedinio sve jer za Tuđmanov su aerodrom, osim HDZ-a i Bandića, i SDP-ovci.

"Nemamo ništa protiv te ideje, dakako. Mislimo da prvi hrvatski predsjednik zaslužuje neki bolji trg, neko bolje mjesto od one livade koju su mu dali. Hoće li to biti trg ili će biti aerodrom, to je nebitno", rekao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Međutim, Vlada mora odlučiti hoće li novi terminal nositi ime Franje Tuđmana.

"Stvar je Vlade. U skladu s koncesijskim ugovorom. Koncesionar se nama tu što petljat, samo na vrijeme treba pripremati te natpise i donijeti odluku. Je li izgledno da će se to dogodit? Mislim da će biti ili trg ili zračna luka, posve je svejedno, svakako neće ostati na ovome što jest”, dodao je Stazić.

Ovako blagonaklon odnos SDP-ovaca prema Tuđmanu proizlazi možda iz premijerovog čestog pozivanja na njega u zadnje vrijeme.

Za HDZ, koji su inicijativu za Tuđmanovu zračnu luku pokrenuli, sve je to kampanja uoči izbora.

“Raduje nas da je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije, predsjednik SDP-a, pa makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćat naša stajališta te shvatio spoznaju povijesne uloge i veličine doktora Franje Tuđmana”, izjavio je prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

Za slučaj Plesa pozivaju se na svjetske primjere. U Francuskoj se aerodrom zove po Charlesu de Gaullu, u Americi po Kennedyju, u Turskoj po Ataturku. Hoće li Pleso s novim ruhom dobiti i takav personalizirani naziv postalo je političko pitanje koje i jednoj i drugoj strani služi kao uzlet u izbornu kampanju. 

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!