Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ujedinjene ljevica i desnica

Ekskluzivna RTL anketa: istražili smo što Hrvati misle o aerodromu Franje Tuđmana

Što o inicijativi da se Zračna luka Zagreb preimenuje u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, što je bila jedna od glavnih političkih tema proteklog tjedna, kažu sami građani Hrvatske, tema je najnovije RTL ankete koju je za RTL napravila agencija promocija Plus

Među hrvatskim građanima dobro je odjeknula inicijativa da se međunarodna Zračna luka Zagreb preimenuje u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman. To podržava većina ispitanika, njih 65 i pol posto, dok 25 posto građana ne želi da zračna luka nosi ime prvog hrvatskog predsjednika. Osam posto o tome nema stav.

Vezana vijest

Trg Franje Tuđmana

Nakon što su HDZ i SDP postigli konsenzus oko promjene naziva aerodroma, posebno je zanimljvo vidjeti što na to kažu njihovi birači. Očekivano, debela većina od gotovo 90 posto birača HDZ-a slaže se s predloženim nazivom, protiv je tek sedam posto. No poprilično je iznenađujuće je da čak 63 posto SDP-ovih birača pozdravlja Zračnu luka dr. Franjo Tuđman, dok se tome protivi njih 31 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

26 posto građana, dakle najviše ispitanih, vjeruje da je HDZ taj koji je prvi predložio promjenu. 23 posto sve pripisuje predizbornoj kampanji, a 16 posto vjeruje da je inicijator bio vladajući SDP. Neki drže da su sve pokrenuli mediji, a i puno je neodlučnih. Zanimljivo je da samo jedan posto ispitanih odgovara kako je promjenu naziva predložio aktualni ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Istovremeno, najviše građana, njih 37 posto, vjeruje da i HDZ i SDP Franju Tuđmana koriste samo kao predizborni adut. Tek 18 posto ispitanika misli da vlast i oporba Tuđmana vide kao tvorca samostalne Hrvatske i hrvatskog domoljuba.

Bilo je i onih koji su davali odgovore da vladajući i oporba Tuđmana doživljavaju kao Titovog generala, antifašista, Zagorca, i tako dalje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!