Ostani doma
Novosti / Hrvatska

gdje još ima mjesta?

Više od 42.000 učenika steklo pravo upisa u srednje škole: najviše ih želi u gimnaziju

Točno u podne objavljene su konačne ljestvice poretka za upise u srednje škole. Više od 42.000 učenika steklo je pravo upisa, najviše njih htjelo je u gimnazije i ekonomske škole. Gdje je još ostalo slobodnih mjesta za jesenski rok znat će se 21. srpnja

Pravo upisa u srednje škole ima više od 42.000 učenika, a najviše njih bi u gimnazije i ekonomske škole.

"S time da je opća gimnazija uvjerljivo najbolje - preko 30.000 odabira", rekao je Jurica Vratarić iz Odjela podrške korisnicima u CARNET-u.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slobodnih mjesta tako više nema u zagrebačkoj II., V., XV., XVI. i gimnaziji Tituša Brezovačkog. Nema mjesta ni u gimnazijama u Karlovcu, Puli i Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku.

"Učenici koji se nalaze na konačnim ljestvicama poretka imaju pravo upisa u tu školu bez obzira na prioritet. Prioritet je samo osobna lista nekog prioriteta tih programa koji učenik želi upisati, ali zapravo pravo upisa u neku školu stiče se time što se nalazi na konačnoj ljestvici poretka", pojasnio je Vratarić.

Objavom konačnih lista kreće se s upisima. Od ponedjeljka do 17. srpnja učenici u škole moraju dostaviti upisnice i dokumente.

Iduće školske godine za upis u neke srednje škole, poput zagrebačke XV. gimnazije, učenici će na prijeme.

"Bilo bi puno bolje da su svi učenici tijekom osnovnoškolskog obrazovanja na neki način vanjski vrednovani, ne u smislu male mature, već tijekom školovanja što ne bi bilo toliko stresno, a davalo bi objektivnij sliku i  aktivnije ocjene jer i sad je jasno da ne moraju biti isti bodovi, a da učenici imaju različito vrijedne ocjene pa u nekoj školi trojka je trojka, a u nekoj drugoj za to su dobili 4 ili 5", naglasila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Susana Hitrec.

Za ovogodišnji jesenski upisni rok ostalo je slobodnih više od 4.500 mjesta. U kojim školama točno znat će se nakon 21. srpnja.

Reci što misliš!