Novosti / Hrvatska

Upisi u srednje škole

Osmaši zadovoljni: gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati prvi i drugi izbor

Najveći broj učenika ostvario je pravo upisa u obrazovni program opća gimnazija, na drugom mjestu su programi u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije, a na trećem sektor turizma i ugostiteljstva

Gotovo 90 posto učenika koji su stekli pravo upisa u prvi razred srednje škole, uspjelo je upisati prvi i drugi izbor programa koji su postavili na svojoj ljestvici prioriteta za upis, pokazuju statistički podaci Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, putem kojega su se učenici prijavljivali za programe srednjih škola.

Od ukupno 43.405 kandidata koji su sudjelovali u postupku prijava za upis u prvi razred srednje škole, pravo upisa u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 42.734, od kojih se gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati na svoj prvi i drugi izbor programa, oko 4,6 posto na treći, 2,33 posto na četvrti itd.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveći broj učenika ostvario je pravo upisa u obrazovni program opća gimnazija (12.427), na drugom mjestu su programi u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije (5.993), a na trećem sektor turizma i ugostiteljstva (4.255). Potom slijedi sektor elektrotehnike i računalstva s 4.171 učenika, sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije (4.020) te program zdravstva i socijalne skrbi (2.027).

Gošća RTL-a Danas je bila Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. U prilogu pogledajte intervju!

Nakon što je 11. srpnja objavljena konačna ljestvice poretka, učenici od 13. do 17. srpnja moraju u srednje škole u kojima su ostvarili pravo upisa donijeti upisnice i ostalu dokumentaciju potrebnu za upis.

Srednje škole će označiti zaprimljene upisnice i ostalu dokumentaciju u sustavu i time će učenici biti upisani.

Oni učenici i kandidati kojima neće biti označena dostavljena upisnica i ostala dokumentacija potrebna za upis, bit će brisani s lista te će se moći prijaviti za slobodna mjesta u jesenskom roku, koja će se objaviti 21. srpnja.

Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta i to samo za obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!