Novosti / Hrvatska

KRAJ DRAME ZA DUŽNIKE?

Lalovac nudi konačno rješenje za stambene kredite; Bohaček poručuje: 'Takav prijedlog nitko nije vidio!'

Lalovac nudi konačno rješenje za stambene kredite; Bohaček poručuje: 'Takav prijedlog nitko nije vidio!'
Marko Prpic, Zarko Basic/PIXSELL

Konačno se nazire kraj drame sa švicarskim frankom, ali i svim drugim problematičnim stambenim kreditima. Ministar financija od banaka traži novu procjenu vrijednosti vrijednosti nekretnina dužnika. Nataša Božić izračunala je da bi nam revalorizacija mogla smanjiti glavnicu stambenog kredita i do 40 posto

Znate li tko je u Hrvatskoj 'crveni oktobar'?

"To bih valjda trebao biti ja", kaže ministar financija Boris Lalovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

E pa rješenje koje sad nudi za problem švicarca - a to je rušenje glavnice kredita u skladu s padom cijena nekretnina - onima koji su ga prozvali crvenim oktobrom - sigurno će zvučati jako crveno.

"Ja sam otvorio to pitanje gdje bi se vrijednost nekrentina svela na tržišnu, a shodno tome bi se iznivelirale rate kredita. Ako je stan 2008. godine po metru četvornom vrijedio 2400 eura, a danas vrijedi 1700 eura, onda ne vidim razlog da tu razliku ne svedu na realno i ponovno obračunaju kredit", smatra ministar.

Provede li ministar financija riječi u djelo preostale glavnice bi se mogle smanjiti i do 40 posto, jer toliko je u nekim sredinama stanovima pala vrijednost.

A što na sve to kažu predstavnici banaka doznali smo u RTL-u Direkt u kojem smo ugostili predsjednika Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka.

Pristajete li vi na ovaj model kojim bi se u skladu s padom vrijendosti nekretnina otpisao dio glavnice i time ljudima i smanjila rata kredita?

"Nitko nije vidio takav prijedlog, tako da se o tome ne može razgovarati. Činjenica je da su sukladno bankovnim propisima banke moraju svaki određeni period vremena revalorizirati nekretnine koje služe kao kolateral i prema tome prilagoditi svoje poslove. No, glavnica se danas u kunama danas čini većom, ali ne znači, ovisno o tome gdje će franak biti u budućnosti, glavnica se svakom otplatom smanjuje pa ne znam kako bi taj model trebao funkcionirati".

"Ovo se ne odnosi samo na dužnike u francima. Radi se o socijalno ugroženima. Moramo otvoreno reći da nitko nije ugrožen zbog rasta švicarskog franka, jer su banke podnijele, kao što je HNB rekla, četiri petine tog tereta. Problem je što smo već godinama u krizi te da su ljudi ostajali bez posla. I to je razlog zašto su dužnici u ugroženi".

Razgovarate li s ministarstvom?

"Da, banke su spremne izaći u susret dužnicima po određenim kriterijima. Banke cijelo ovo vrijeme otpisuju i reprogramiraju dugove. Od države se ne traži da posegne u proračun, već da bude porezno priznat rashod, otpis duga građanima".

Cijeli intervju sa Zoranom Bohačekom pogledajte u nastavku.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!