Ostani doma
Novosti / Hrvatska

razbacivanje otpadom

Na području Vojnića pored Karlovca pronađeno novih osam bačvi sumnjivog sadržaja

Na području Vojnića pored Karlovca pronađeno novih osam bačvi sumnjivog sadržaja
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osam odbačenih 200-litarskih bačava sumnjivog sadržaja pronađeno je u utorak na području Vojnića, a policija utvrđuje je li riječ o bačvama koje su iz skladišta tvrtke Ecooperativa u svibnju ilegalno odbačene na području Karlovačke županije i zbog čega se provodi istraga za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada.

Glasnogovornica karlovačke Policijska uprave Senka Staroveški potvrdila je danas da su do sada pronađene 73 od ukupno 88 bačava koje su 30. travnja bez pratećeg lista za otpad utovarene na kamion i odbačene u okoliš na više od petnaest lokacija na području te županije. Pokaže li se da je i danas pronađenih osam bačava iz pazinskog skladišta Ecooperative, to znači da je negdje u okolišu još sedam bačava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istražni postupak protiv tri osobe iz tvrtke Ecooperativa iz Matulja i njihovog kooperanta iz Karlovca Mije Vuljanića pokrenut je 8. svibnja, a sumnjiči ih se za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada, odnosno za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom.

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvu tereti ih da su krajem travnja dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke, koje se nalazi u Pazinu, te je 30. travnja 88 bačava bez Pratećeg lista za otpad utovareno na kamion i odbačeno u okoliš na više od petnaest lokacija na području Karlovačke županije. Zaposlenici Ecooperative se brane sa slobode, dok je Mijo Vuljanić zadržan u istražnom zatvoru

Sve do sada pronađene bačve su u Vojniću u tvrtki CIAK, a Sanja Grabar je u ime te tvrtke rekla u izjavi za Hinu kako je ovlašteni laboratorij utvrdio da se radi o bojama i otapalima, što jest opasni otpad.

"Ovlašteni laboratorij napravio je ispitivanja i utvrdio da se radi o bojama i otapalima, što jest opasni otpad, ali još se čeka konačno vještačenje, te će se tek potom taj opasni otpad moći poslati u Njemačku na konačno zbrinjavanje", rekla je Grabar.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković, član stožera formiranog za slučaj 'bačve', rekao je za Hinu da je karlovačka Javna vatrogasna postrojba sve do sada pronađene bačve izvukla iz okoliša uz sve mjere opreza i otpremila ih u CIAK.

Upozorio je da osumnjičeni za protuzakonito zbrinjavanje opasnog otpada još nisu rekli gdje su sve odbacili te bačve.

"Problem je što počinitelji ne surađuju, jer bi sve bačve već bile uklonjene iz okoliša. Ovako opasnost traje od 1. svibnja, iako je mogla i trebala biti uklonjena u prvim danima svibnja", kazao je Franković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!