Novosti / Hrvatska

zagrebačko izaslanstvo

HDZ položio vijence na Đurekovićev grob: 'Ovo je počast svim mučki ubijenim emigrantima'

HDZ položio vijence na Đurekovićev grob: 'Ovo je počast svim mučki ubijenim emigrantima'
Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba predvođen predsjednikom Andrijom Mikulićem polozio je vijence i zapalio svijeće na grobu Stjepana Đurekovića na zagrebačkom Mirogoju

Zagrebačka organizacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čelu s predsjednikom Gradskog odbora i potpredsjednikom Gradske skupštine Andrijom Mikulićem položila je u nedjelju vijence i zapalila svijeće na grobovima Stjepana Đurekovića i Brune Bušića te na taj način obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, priopćio je HDZ.

Na taj smo način odali počast, kako je istaknuo HDZ, svim mučki ubijenim hrvatskim emigrantima od strane jugoslavenske tajne policije UDBE te svim ostalim žrtvama komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i svih drugih totalitarnih režima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izaslanstvo je obišlo i spomen-obilježje na žrtvu hrvatskoga naroda u komunističkom režimu u Lonjščinskoj šumi (Gračani) te spomen-obilježje eksumiranih iz masovne grobnice stradalih 1945. u Gornjoj Kustošiji.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU koje osuđuju zločine počinjene tijekom totalitarnog komunističkog poretka, napominje HDZ i dodaje kako se posebno prisjeća svih progonjenih i stradalih hrvatskih domoljuba u Hrvatskoj i izvan nje tijekom 1945.-1990.

Njihova je žrtva, ističe u priopćenju, ugrađena u temelje današnje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske.

Mikulić je ovom prigodom naglasio kako HDZ osuđuje sve totalitarne režime i ne dijeli žrtve. "Danas obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. HDZ osuđuje sve zločine i sve totalitarne režime - i nacional-socijalizam, i fašizam, i komunizam te se u skladu s europskim i općecivilizacijskim standardima, s pijetetom se prisjećamo svih žrtava te se nadamo da se ovakva zlodjela nikada više neće ponoviti", istaknuo je dodavši kako svakim danom sve više ljudi spoznaju što su i kakvi su bili totalitarni i autoritarni režimi.

Važnim smatra spoznaju kako su sve žrtve tih režima nevine i mučki ubijene zbog borbe za neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!