Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Dobre vijesti za 60.000 dužnika

RTL ekskluzivno doznaje kako je Vlada presjekla švicarski čvor: franci se konvertiraju u eure

RTL ekskluzivno doznaje kako je uži kabinet Vlade presjekao švicarski čvor. Svi krediti u švicarskim francima konvertiraju se u euro

Vlada je odlučila jednom zauvijek presjeći švicarski čvor. RTL ekskluzivno doznaje kako je premijer Zoran Milanović danas poslijepodne prihvatio prijedlog ministra financija Borisa Lalovca prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u euro i to na dan podizanja kredita.

Vladin prijedlog, kako se neslužbeno doznaje, sastoji se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru. Prema tome, omogućit će se građanima zaduženim u švicarima da konvertiraju svoje kredite u eura. Tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država bi kompenzirala bankama priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice. 

Na taj način, problem dugova u švicarskom franku koji je postao simbol dužničkog ropstva u Hrvatskoj Vlada trajno rješava, a problem švicarskog franka odlazi u povijest.

Sadašnje, privremeno rješenje, odnosno zamrzavanje tečaja franka na godinu dana ističe u siječnju 2016. godine. Vlada je najavila već prilikom zamrzavanja tečaja franka da će ponuditi trajno rješenje i planiranom konverzijom kredita u eure Vlada pokazuje da ostvaruje ono što je najavila. 

Prema dostupnim podacima, preko 55.000 obitelji je opterećeno dugovima u švicarskom franku, što je u proteklim godinama dovelo u pitanje i egzistenciju mnogih obitelji. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!