Novosti / Hrvatska

U skladu s europskom protupušačkom direktivom

Zabranjeno pušenje: i elektronska cigareta uskoro na udaru zakona!

Dovršava se zakon kojim će se elektronske cigarete u potpunosti izjednačiti s duhanskima. U skladu s europskom protupušačkom direktivom, Hrvatska mora do svibnja iduće godine regulirati status ovog proizvoda

Više od desetljeća pušio je duhanske cigarete, a prije godinu i pol Goran je prešao na elektronske – i zbog dima iz ove sprave, odnosno, pare koju uvlači, kaže, osjeća se bolje. 

"Za hobi igram nogomet onda osjetim na plućima da nema više te težine i iskašljavanja i nemam više tog tereta na plućima", kazao nam je Goran Karlović, pušač e-cigarete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Teret bi mu ostao i ne bi mogao kupiti i pušiti e-cigaretu da živi u skandinavskim državama, mađarskoj ili švicarskoj gdje su potpuno zabranjene i ne smiju se ni prodavati, dok su primjerice u njemačkoj, italiji ili velikoj britaniji legalne i mogu se pušiti na mjestima gdje duhanske inače ne mogu. Hrvatska još nije zakonski regulirala status e-cigarete, pa kada potencijalni e-pušači, pitaju prodavače, ovi im mogu slobodno reći.

"Da, da, dosta pitaju gdje se smije, ja im kažem da normalno da mogu gdje god žele pošto to još zakonski nije sve sređeno", izjavio je Goran.

No, uskoro hoće. Zakon se dovršava.

"Sva ona mjesta na kojima ne možete pušiti duhansku, nećete moći ni elektroničku ukoliko zakon bude izglasan", poručuje predsjednica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja Irena Rojnić Palavra.

Uremović: pušenje elektroničkih cigareta je međukorak prema ovisnosti, to ne treba mladima!

To nikako ne odgovara prodavačima i njihov argument je jednostavan, dokazano je da u jednoj duhanskoj cigareti ima najmanje 500 aditiva, a kad se zapali iz dima izlazi 4000 kemikalija, dok je u elektronskoj cigareti samo jedan od tih otrova – nikotin, ali ni on nije bezazlen – poručuje doktorica s godinama iskustva u liječenju bolesti uzrokovanih pušenjem

"Diže masnoće u krvi, mijenja razinu sedam različitih hormona, stišće krvne žile na perifreiji tako da su često kod pušača inače a i kod ovih elektronske cigarete, hladne ruke i noge", izjavila je Sanja Popović Grle, pulmolog, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Ipak početkom ovog mjeseca britansko ministarstvo zdravlja objavilo je istraživanje prema u kojem tvrdi da su e-cigarete 95% sigurnije od duhanskih. Naši, zakonodavci još nisu uvjereni.

"Pitanje je kakvo je to istraživanje, tko ga je financirao jer u biti vi uvijek možete naći istraživanja koje će naći i jedno i drugo, mi čekamo nekakve veće metaanalize koje će pokazati nekakvo stajalište", kazala je Rojnić Palavra.

Pa će prema novom zakonu nemoguće biti pasivno e-pušenje. 

"Svatko tko je u zajedničkom prostoru s osobom koja je izložena tome dobiva jedan dio neželjenog, zagađenog zraka u svoja pluća", dodaje pulmologinja.

Jedna od najvećih prednosti e-cigareta i veliki razlog zašto su se mnogi e-pušači odlučili za nju je bilo upravo to da mogu dimiti i tamo gdje je inače zabranjeno pušiti, a sada će to biti ukinuto, pa prodavači sada strahuju, da će im tržište brzo nestati.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!