Ostani doma
Novosti / Hrvatska
U Hrvatsku od početka izbjegličke krize ušlo 47.000 izbjeglica

Istekao Vučićev ultimatum: Srbija uvela blokadu granice, od ponoći nema prijelaza hrvatskih teretnih vozila

Istekao je ultimatum koji je srbijanska vlada dala Hrvatskoj za otvaranje granice. Na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo u ponoć je srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da od sada više neće biti dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Istekao Vučićev ultimatum: Srbija uvela blokadu granice, od ponoći nema prijelaza hrvatskih teretnih vozila

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u ponoć na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom neće biti dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, javila je poslije ponoći Radiotelevizija Srbije (RTS).

Ministar Stefanović je rekao da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da “ekonomskom agresijom nanosi štetu gospodarstvenicima obje zemlje”, navodi RTS.

Srbija je, kako kaže Stefanović, primorana uvesti protumjere.

“Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost”, poručio je Stefanović.

“Od ovog trenutka policija Srbije neće dozvoliti ulazak u Srbiju na svim graničnim prijelazima nijednom teretnom vozilu s hrvatskom robom, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Odmah počinje primjena. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je Stefanović, a prenosi RTS.

 

Milanović: Hrvatska s Njemačkom, Austrijom i Slovenijom traži da se problem riješi u Turskoj i Grčkoj

Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Austrija imaju isto stajalište da se izbjeglička kriza treba rješavati tamo gdje nastaje u Turskoj i Grčkoj, izjavio je u srijedu navečer hrvatski premijer Zoran Milanović.

Premijer Milanović je prije kraja summita europskih čelnika, koji je posvećen izbjegličkoj krizi, dao kratku izjavu hrvatskim novinarima.

"Mogu reći da Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Austrija imaju sličan ili isti stav utoliko što nam je svima važno da se problemi rješavaju tamo gdje nastaju, u Turskoj i Grčkoj. Osobno sam se zauzeo za to da se učini sve da se pomorski putovi između Turske i Grčke kontroliraju. Tu Grčka ima svoja stajališta koja nisu pretjerano uvjerljiva", rekao je Milanović, ističući da izbjeglice u Turskoj nisu više ugroženi, ne prijeti im progon, da se nalaze u zapadnom dijelu zemlje odakle odlaze na grčke otoke te da se to mora kontrolirati.

Milanović: 'Orbanu sam rekao da u moje ime ne mora braniti kršćanstvo! Ne mora, hvala'

(Goran Stanzl/PIXSELL)

Upitan je li mađarskog premijera Viktora Orbana pozvao da sruši ogradu, Milanović je rekao da nije jer je to njihova imovina, ali da smatra da je to pogrešno.

Rekao je da razgovorao s Orbanom i još s nekoliko bitnih čelnika. "Orban misli svoje, nije me pretjerano uspio uvjeriti, a meni je bitno da s Mađarskom ne kontaminiramo odnose jer smo s njima u zadnjih 25 godina, osim u vezi s Inom, imali dobre odnose. Ina nam je zagadila odnose zbog nekih koji su tome doprinijeli u Hrvatskoj i sad se vode postupci, ali u principu su odnosi između Hrvatske i Mađarske bili dobri i Mađarska je bila OK prema Hrvatskoj", rekao je.

Dodao je da je puno razgovorao s Orbanom. "On je intresantan sugovornik. Ja sam mu rekao da u moje ime ne mora braniti kršćanstvo. Ne mora, hvala", rekao je Milanović. Više pročitajte OVDJE!

 

Vijesti.hr neslužbeno: srpske protumjere uključuju zatvaranje svih granica, zabrana uvoza hrvatske hrane i prestanak političke komunikacije

Bliži se ultimatum kojeg je dao srpski premijer Aleksandar Vučić Hrvatskoj kada će Srbija ekonomskim protumjerama odgovoriti na blokadu. Vijesti.hr neslužbeno doznaju kako se radi o ove tri protumjere: zabrana uvoza sve hrvatske hrane, namjeri i prijetnji službenog zatvaranja svih graničnih prijelaza u Hrvatskoj te prestanka političke komunikacije između Zagreba i Beograda.

 

Orban upitao summit u Bruxellesu što da radi

Kako doznaje reporter RTL-a u Bruxellesu, Zoran Milanović i Viktor Orban komunicirali su isključivo formalno. 

Prema riječima premijera Milanovića, koji je u jednom trenutku izišao sa sastanka šefova vlada i prišao novinarima, Orban je upitao ostale šefova vlada što sada Mađarska da radi - da otvori granice ili i dalje da čuva Schengen. 

Upravo je Schengenska granica bila glavna tema na summitu. Čini se kako je pitanje njena očuvanja iznimno važno za jedan dio europskih država, dok drugi dio njih, među kojima su uostalom i Hrvatska i Njemačka, žele prebaciti taj nadzor na vanjsku granicu i na Grčku, i tako imati bolji nadzor nad situacijom, oko čega se i u ovom trenutku vodi žustra rasprava.

"Imamo Schengenski sporazum koji smo svi potpisali, i dok nam se ne kaže drukčije, nećemo tražiti drugo rješenje nego ćemo štititi vanjsku granicu Europe, jer bi cijela Unija u suprotnome mogla pasti u kaos. Ako Grci ne mogu braniti svoju granicu, treba ih lijepo zamoliti da to umjesto njih odradi netko drugi", izjavio je Viktor Orban prije sastanka. 

S druge strane, Angela Merkel je ponovno pozvala Europu da se uozbilji i shvati da sama ima dovoljno potencijala da riješi ovaj problem, ali samo pod uvjetom da postupa ujedinjeno i solidarno, jer to je jedini način da se postigne neki konkretni cilj.

Šefica europske diplomacije pozvala Minanovića i Vučića da smire strasti

Šefica europske diplomacije večeras je poručila i Zoranu Milanoviću i Aleksandru Vučiću da smire strasti.

"Razgovarala sam s hrvatskim i srpskim premijerom danas i posebno sam poručila hrvatskom premijeru da zatvaranje granica nije rješenje, a pogotovo u tom dijelu našeg kontinenta može vratiti jake emocije koje nisu potrebne. Nadam se da će pamet prevladati", izjavila je povjerenica EK za vanjsku politiku EU Frederica Mogerini. 

'Ako Mađari zatvore granicu u Botovu, vlakovi idu za Zagreb'

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal kazao je u srijedu navečer novinarima kako će vlakovi s izbjeglicama, ako Mađari zatvore žicom granicu kod Botova, ići izravno prema Zagrebu i neće se zadržavati u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Kasno poslijepodne iz Tovarnika je prema Botovu krenuo još jedan vlak s desetak vagona punih izbjeglica i migranata koji će se uputiti u Mađarsku preko ilegalnog prijelaza, koji je još otvoren, a hoće li se prelasci nastaviti u četvrtak, još se ne zna. Iako je postojala sumnja da će Mađari u srijedu poslijepodne zatvoriti ilegalni prijelaz bodljikavom žicom i ogradom to se, uvjerile su se brojne novinarske ekipe na terenu, nije dogodilo.

Ivan Pal je rekao kako osluškuju informacije s mađarske strane. Izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog toga što, kazao je, ne postoji sustav vertikalnog informiranja od strane nacionalnog Stožera za zaštitu i spašavanje te da sve informacije dobivaju ili s terena ili od policije koja koordinira sve akcije transfera izbjeglica.

Mađari su u srijedu ujutro postavili žičanu ogradu na 10 kilometara udaljenom prijelazu kod Gole, a viđeni su i kako postavljaju žicu nedaleko ilegalnog prijelaza kod Botova. Taj prijelaz, udaljen dva kilometra od željezničke stanice u Botovu, još je otvoren.

Do njega će migrante i izbjeglice koji stižu vlakom oko 22,30 sati, voditi će policija koprivničko-križevačka, a volonteri Crvenog križa i građani usput će im dijeliti hranu, vodu te potrepštine za djecu, dječju hranu i pelene. Izbjeglice i migranti zatim pješice idu sve do Gykenyesa i Zakanya gdje ih čeka vlak koji vozi prema austrijskoj granici.

Obustavljen željeznički promet

Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom. Promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj.

Izbjeglice će dobiti narukvice s brojevima

Zbog velikih gužvi i naguravanja koja se događaju prigodom svakog ukrcavanja izbjeglica u autobuse, policija razmatra da već od sutra u funkciju uvede narukvice s brojevima temeljem kojeg bi se napravio redoslijed ulaska u autobuse i time bi se izbjegle gužve, pa i scene kojima smo svjedočili u srijedu kada se zbog sigurnosti djece morao upotrijebiti i pepper spray, prenosi Jutarnji list. 

Osim toga, zbog fizičkog sukoba i upotrebe noža koji je zabilježen u jednom od šatora najvjerojatnije će se izbjeglice dijeliti prema nacionalnoj pripadnosti i tako smještati u šatore kako bi se izbjegli eventualni novi sukobi.

Dio izbjeglica direktno prebacuju u kamp u Belom Manastiru kako bi se rasteretio Opatovac

Situacija u Opatovcu je drastično bolja nego što je bila prije podne. U 18:15 sati tamo su iskrcana tri autobusa puna izbjeglica na miran način. U Hrvatsku pristiže čak 350-400 izbjeglica na sat, svi čekaju na registraciju u kampu. Popodne je hrvatska policija donijela odluku da dio izbjeglica direktno s granice prebaci u kamp u Belom Manastiru koji je do danas bio prazan, kako bi se rasteretio kamp Opatovac.

 

Milanović: 'Beograd, Budimpešta i HDZ - sveto trojstvo'

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu prije summita o izbjeglicama kako je mađarska žičana ograda nedopustiva.

"Beograd, Budimpešta i HDZ su sveto trojstvo", komentirao je. 

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!