Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'treba biti umjeren'

Nutricionisti smiruju situaciju: 'Nema potrebe za strahom, mesne prerađevine se i dalje mogu konzumirati'

Konzumacija crvenog mesa za ljude je kancerogena, a konzumacija šunke, kobasice, slanina, hrenovke, paštete može dovesti do raka debelog crijeva! Ovako alarmantno izvješće objavili su znanstvenici iz deset zemalja koji djeluju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. Istražili smo ima li mjesta panici

Većini na slike roštilja i suhomesnatih proizvoda cure sline, no Svjetska zdravstvena organizacija pobrinula se da se svi zamislimo. Tvrde - crveno meso vjerojatno je kancerogeno, a njegove prerađevine poput suhomestanih proizvoda - jesu.

Kobasice, slanina i šunka spadaju u grupu kancerogenih proizvoda poput azbesta, duhana i ispušnih plinova. Pedeset grama slanine dnevno, što su otprilike dvije kriške, povećavaju rizik oboljenja od raka za 18 posto.

Vezana vijest

Špek, Slanina

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pod crveno meso spada govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina.

Nutricionisti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj ipak smiruju situaciju.

"Treba naglasiti da je raznolikost, uravnoteženost i umjerenost osnovno pravilo po kojem bi se trebali ravnati kada kreiramo svoju prehranu. Ako uzmemo to pravilo u obzir, onda bi crveno meso terbalo ostati sastavni dio uravnotežene prehrane", kaže nutricionistica Karmen Matković Melki.

"Nema se potrebe bojati, i dalje se može konzumirati. Naravno, treba paziti da je ta namirnica zdravstveno ispravna", kaže voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Antoinette Kaić Rak.

Kobasice, slanina i špek na stol ne idu bez kruha, a i o njemu se razvijaju razne teorije. Kruh s glutenom ili bez glutena? Ovaj drugi sve je popularniji.

Gluten trebaju izbjegavati oboljeli od celijakije, a takvih je u Hrvatskoj najviše tri posto, dok je alergičnih na gluten do 10 posto.

"Za ostalih 90 posto stanovništva nema problema u konzumaciji glutena. Radi se o pritisku uvoznih lobija koji pokušavaju nametnuti jedan lifestyle koji nije primjeren hrvatskom podneblju jer većina stanovnika u Hrvatskoj nema problema s glutenom", kaže Mijo Prgomet, predsjednik hrvatske Udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Gotovo svi proizvodi na policama s oznakom da su bez glutena dolaze iz uvoza, a cijena je i do deset puta skuplja, što naravno ne ide u prilog onima koji s glutenom imaju problem.

I doista, što nam nakon svega ostaje za ručak; salata, voće i povrće, ali i ono je špricano, a ako je ekološko, ni tome se više ne može vjerovati.
 
Što nam to nude na tržištu hrane i kako jesti tj. pripremati ono što nam nude, pitali smo gošću RTL Direkta, profesoricu Nadu Vahčić s Prehrambeno biotehnolopškog fakulteta u Zagrebu koja vodi i Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industiriji.

A što je rekla, pogledajte u video prilogu.

 

Reci što misliš!