Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pitanje ustavnih prava

Muljatori varaju državu i na POS stanovima: kupuju ih po jeftinoj cijeni, a zatim iznajmljuju ili prodaju

Muljatori su našli načina da državu, odnosno sve porezne obveznike prevare i na POS stanovima. Oni koji imaju više novca snađu se i kupe jeftinije POS stanove, a onda ih skuplje preprodaju ili iznajmljuju. U međuvremenu je počelo useljavanje u stanove u zagrebačkoj Svetoj Klari koje država daje isključivo u najam

Sanja i njezin sin dobili imaju novi dom u zagrebačkoj Svetoj Klari. Uskoro će useliti u stan, koji će joj iznajmiti država.

"Učinila mi se super mogućnost da po nekoj normalnoj cijeni dobijete podstanarski stan u kojem ćete moći živjeti normalno bez da imate pritisak od najmodavca", rekla je Sanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najam POS-ova stana od pedesetak četvornih metara s parkirnim mjestom na mjesec tako stoji 1450 kuna, jer su posovi kvadrati jeftiniji. 25 kuna po četvornom metru plaća se za stan do 65, a 23 kune za kvadrat stana većeg od 65 četvornih metara. Novih 195 podstanara ovaj i idući tjedan dobit će ključeve stanova, koje za tri godine mogu povoljno otkupiti.

"Sve te najamnine automatski smanjuju cijenu preostale glavnice koja je definirana ugovorom o najmu", izjavio je voditelj prodaje APN-a Krešimir Žunić.

Da je interes za najam državnih stanova velik, pokazuje i podatak da se za 200 stanova u Svetoj Klari prijavilo 1000 ljudi, jer su cijene sličnih stanova na tržištu u Zagrebu mnogo veće.

"Neka normalna cijena lijepo uređenog stana od 50 kvadrata bi bila 350 do 400 eura", rekla je agentica za nekretnine Barbara Kovač. 

Uz iznajmljivanje, država je dosad u 14 godina prodala nešto više od 5000 stanova. Građanima se tako htjelo omogućiti da lakše riješe stambeno pitanje, no javna je tajna da su neki stanove kupili, a onda ih nakon toga iznajmili ili prodali.

"To je tema za iduću godinu i najprije treba vidjeti kolike su nam mogućnosti ograničavanja ustavnih prava nekome tko je kupio stan, što će on dalje s njim činiti i u kojem smislu promijeniti eventualnu regulativu da su tu nekakvi okviri, nekakva ograničenja", rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 

A na ljeto iduće godine trebalo bi biti useljivo i stotinjak stanova na Zapruđu, koji će se također iznajmljivati. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!