Novosti / Hrvatska

bez njih čak 65.200 stanova

Istječe rok za ugradnju razdjelnika: one koji to nisu učinili čeka kazna od 10 do 50 tisuća kuna

Umjesto energetske učinkovitosti desio se energetski fijasko. Iako zakonski rok istječe sutra, razdjelnike je ugradio tek svaki treći vlasnik stana koji je to morao učiniti. Podaci HEP-a odnose se na samo šest gradova pa je problem vjerojatno i puno veći. Tko i zašto riskira kaznu od 50 tisuća kuna, doznajte u prilogu

Zavrnuo ili odvrnuo radijator, Huseinu je svejedno, jer ne plaća prema potrošnji, već kvadraturi stana. To bi promijenili razdjelnici, no iako su u planu, a i Zakon im je tako odredio, nisu ih ugradili.

"Planiramo, sve smo poduzeli i čim dođe proljeće ugasit ćemo grijanje, ispraznit mrežu i odmah ćemo pristupiti tim radovima", rekao je Husein iz Zagreba. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, Zakon o tržištu toplinske energije ne spominje proljeće, prema njemu zadnji je rok četvrtak. Nevjerojatni su stoga podaci HEP Toplinarstva. U zgradama s više od 70 stanova u koje se do 31. prosinca moraju ugraditi razdjelnici, bez njih je još uvijek čak 65.200 stanova. Razdjelnici i kalorimetri su ugrađeni u svega njih 23 700. 

U ministarstvu gospodarstva ne razmišljaju o odgodi.

"Za neugrađivanje razdjelnika odnosno drugih mjernih uređaja u samostalne uporabne cjeline odnosno stanove, Zakonom je propisana novčana kazna", priopćilo je ministarstvo gospodarstva. 

Ona za fizičke osobe iznosi od 10 pa sve do 50 tisuća kuna. Neslužbeno, inspektori ne namjeravaju odmah krenuti s kaznama, no stanari u prekršaju imaju rješenje. Dio ih je ugradio razdjelnike koji još ne rade, a u drugim su velikim zgradama razdjelnike stavili u samo jedan stan. Ostali su spremili izgovore. 

"Mi ćemo kaznu prebaciti na našeg upravitelja koji je zakonski vrlo vjerojatno bio obavezan da nas upozori 13. kad je Zakon stupio na snagu, 14. ponovno, a 15. mu je bio zadnji rok", kaže Husein. 

No u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu koje upravlja zgradom, pozivajući se na Zakon, tvrde, ugradnja je obveza suvlasnika.

Manji broj onih koji su razdjelnike ugradili, njima su i zadovoljni. 

"Uštedjeli smo bar 2/3 kuna da to tako kažem. Naravno, grijemo uglavnom dnevne boravke i to dva puta dnevno", kaže Marija iz Zagreba. 

Radijatori ne rade uz otvoren prozor, a takva racionalna potrošnja, tvrde stručnjaci, put je prema uštedi. 

"Korisnik ima mogućnost konačno plaćati prema stvarnoj potrošnji, to znači da će razdjelnik topline odrediti tko je veliki potrošač, a tko štedi na velikoj zgradi, a bit svega je da svi postanu energetski učinkoviti", objasnio je Zoran Kukić, direktor tvrtke za ugradnju razdjelnika.

Stanovi koji su loše izolirani i više izloženi atmosferi vjerojatno će s ugradnjom dobiti više račune, no samo zato jer su dosad manje trošili na račun drugih. Inače, rok za zgrade s manje od 70 stanova je kraj iduće godine. 

Viber

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!