Ostani doma
Novosti / Hrvatska

povjerenje u novu vlast

Ekskluzivna anketa RTL-a: Gotovo polovica ispitanih ne vjeruje u opstanak vlade HDZ-a i Mosta

Prema anketi koju je proveo RTL, gotovo polovica ispitanih ne vjeruje u dugotrajan život ove vlade koja se upravo formira. Gotovo trećina ispitanih smatra kako će se SDP na vlast vratiti za četiri godine na redovnim izborima. Upitani koga vide na čelu SDP-a, 43 posto ispitanih birača SDP-a i dalje ima povjerenja u Zorana Milanovića

Koliko će nova Vlada trajati, nakon što se konačno sastavi, pitali smo vas u ekskluzivnoj RTL anketi.

Vezana vijest

Boris Mišević

Gotovo polovica ispitanih ne vjeruje u dug život ove vlade koja se upravo formira. Čak 47 posto ispitanih smatra kako vlada Domoljubne koalicija i Mosta neće izdržati cijeli mandat, dok njih 39 posto vjeruje da će voditi državu sve četiri godine. Uz to, i MOST-ovi i HDZ-ovi birači očekivano u većem postotku vjeruju u puni mandat nove Vlade, dok čak 70 posto SDP-ovih birača misli da će se u tom periodu vlada raspasti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveći broj ispitanika, nešto više od 27 posto, smatra da će se SDP na vlast vratiti za četiri godine na redovnim izborima. Za više od osam godina, nakon dva izborna ciklusa, smatra gotovo 24 posto ispitanika da će se SDP vratiti na čelo države, a manje od 18 posto vidi taj prostor unutar ove četiri godine zbog svađe MOST-a i Domoljubne koalicije.Sve se glasnije zvecka unutarstranačkim izborima u SDP-u. Izvjesni prelazak u opoziciju svakako je uzdrmao poziciju Zorana Milanovića. Stoga, upitali smo ispitanike koga vide na čelu SDP-a. Najviše ispitanika, gotovo 30 posto, kao vođu SDP-a vide Tonina Piculu. Zorana Milanovića podupire njih nešto više od 17 posto, a Zlatko Komadina, koji je još prije godinu i pol dana, kada je Slavko Linić izbačen iz stranke, najavio kandidaturu, uživa potporu od niti 10 posto. Međutim, kada analiziramo odgovore samo SDP-ovih birača, situacija se bitno mijenja. Naime, većina SDP-ovaca i dalje smatra kako stranku treba voditi Zoran Milanović. Više od 43 posto ispitanika vjeruje da je Milanović najbolja opcija za šefa stranke, dok 26 posto ispitanih SDP-ovaca na toj poziciji vide Tonina Piculu .Zanimljivo je da i birači Domoljubne koalicije i MOST-a priželjkuju Tonina Piculu kao novog vođu SDP-a, a za Milanovićev ostanak je manje od dva posto birača HDZ-ove koalicije i nešto više od šest posto MOST-ovih birača.     

Viber

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!