Novosti / Hrvatska

RTL ekskluzivno doznaje

Dužnici u 'švicarcu' mogu odahnuti: banke potvrdile kako neće odmrznuti tečaj

27. siječnja istječe jednogodišnje zamrzavanje tečaja švicarca koji još nisu potpisali konverziju pa su dužnici u strahu da će im idućeg mjeseca rata još više skočiti. Njihove udruge traže sastanak s mandatarom, odnosno, suradnju s novom Vladom. A banke su brzo smirile strasti i donijele samovoljno odluku koja ide u korist dužnika

RTL-u je potvrđeno da su sve najveće banke odlučile da, iako sljedeći četvrtak ističe godinu dana od kad se švicarac odlukom Vlade zamrznuo na 6.39, bankari ga neće osloboditi okova. Dužnici bez dovršenog ugovora o konverziji imaju vremena.

"Dat ćemo im vremena do 1.travnja 2016. godine te im na taj način olakšati otplatu prilikom procesa konverzije", izjavio je Igor Vukasovićdirektor Odnosa s javnošću Hypo Alpe-Adria-Banke .

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su gotovo svi dužnici prihvatili konverziju, još nisu svi ugovori potpisani. Pa je tako u PBZ-u dosad obavljeno 80 posto konverzija, ERSTE banci 27, a Splitskoj 25 posto. Ostale nam nisu precizno odgovorile.

Udrugu Franak još muče dva problema - što su banke koristile povećane kamate pri izračunu konverzije i što su samovoljno i previsoko odredile nepromjenjiv dio kamate. Zbog toga podsjećaju nadolazeću Vladu na obećanja.

"Očekujemo svakako i od MOST-a i od HDZ-a da nas uzmu za suradnike kao što su obećali prije izbora i da zajedno to riješimo", izjavio je Goran Aleksić iz Udruge Franak. 

Pitanje je hoće li oni ispuniti ta očekivanja. Budući potpredsjednik Vlade, kojeg je dosadašnji premijer nazvao agentom banaka - na pitanje, da banke nisu, bi li on nastavio s politikom zamrznutog tečaja, nije dao konkretan odgovor.

"To će odlučiti novi premijer u dogovoru s nama, on ima svoju strategiju, razgovarat ćemo i vidjeti", izjavio je Tomislav Karamarko. 

Kakva je to Oreškovićeva strategija, nitko ne zna. Nitko s njim nije dogovarao ništa prije izbora, jer on nije izišao na izbore. Zato i iz udruge dužnika KREDA traže što prije sastanak s njim, uz poruku da su kamate na kredite u Hrvatskoj još uvijek među najvišima u Uniji.

Viber

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!