Novosti / Hrvatska

zbog straha najavio seljenje iz rh

Peratović zatražio brisanje iz HND-a: 'Diskriminiran sam od vlastite struke i javnih medija'

Peratović zatražio brisanje iz HND-a: 'Diskriminiran sam od vlastite struke i javnih medija'
Goran Stanzl/Večernji list

Slobodni istraživački novinar Željko Peratović zatražio je brisanje iz članstva Hrvatskog novinarskog društva navodeći da je to strukovno udruženje ignoriralo njegov slučaj i nije mu pružilo pravnu zaštitu

Slobodni novinar Željko Peratović, koji je lani napadnut u svojoj kući kod Karlovca, zatražio je u utorak da ga se ispiše iz Hrvatskog novinarskog društva (HND), tvrdeći da mu novinarska udruga nije pružila pravnu zaštitu, no predsjednik HND-a Saša Leković tvrdi da Peratović govori neistinu i da je dobio svaki vid zaštite.

Vezana vijest

Željko Peratović presreli ga u njegovoj kući Brutalni napad: na kućnom pragu iscipelarili istraživačkog novinara Željka Peratovića!

Peratović u pismi navodi da je HND njegovu prijavu za pokušaj ubojstva podržao tek nakon upornog inzistiranja i upozorenja da će predsjednika društva prijaviti Vijeću časti zbog diskriminacije temeljem njegovog zdravstvenog stanja. Peratović smatra da je Leković uz znanje ostalih tijela HND-a ignorirao njegov slučaj čime je prekršio statut te udruge.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Peratović tvrdi i da je višekratno upozoravao predsjednika HND-a na obvezu društva da mu kao članu pruži podršku u ostaviranju prava žrtve kaznenih djela, ali su se na te molbe, tvrdi, oglušili Leković i Vesna Alaburić, odvjetnica u Centru za zaštitu slobode izražavanja, čiji je HND osnivač.(Foto: Facebook)

"Odvjetnica Vesna Alaburić je isprva obećala da će me kao oštećenika zastupati u postupku koji se pred Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu vodio za pokušaj ubojstva, s čim je bio upoznat i predsjednik društva, ali je nakon što sam preko Reportera bez granica iz Pariza ishodio financijsku potporu za zastupanje kod Media Legal Defence Initiative iz Londona, ista ignorirala moju molbu, opet uz znanje predsjednika društva“, navodi Peratović.

Tvrdi da unatoč molbama HND-u nije ostvario pravnu zaštita i zastupanje novinara koji su zbog svog rada diskriminirani, izloženi prijetnjama, ucjenama, fizičkim napadima, cenzuri i protupravnom uskraćivanju ili organičavanju slobode izražavanja.

Vezana vijest

Željko Peratović TEŽA KVALIFIKACIJA NEDJELA Napadači na novinara Peratovića pod istragom zbog pokušaja ubojstva

Taj novinar tvrdi također da HND uopće nije reagirao kada je karlovačko Županijsko državno odvjetništvo u siječnju odbacilo slučaj pokušaja ubojstva i prebacilo ga na nižu razinu Općinskog državnog odvjetništva koje je pokrenulo istragu o pokušaju nanošenja težih ozljeda i koje je u drugom predmetu zbog prijetnji optužilo dvije osobe od kojih jednu i zbog prijetnji novinaru.

"Jedini koji su reagirali bili su Reporteri bez granica iz Pariza, čiji sam dopisnik, ali ni HND ni mediji u javnom vlasništvu, nisu prenijeli njihovu reakciju", navodi Peratović, koji zaključuje da je očito diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija.

To, kaže, samo pojačava strah za njegovu obitelj i učvršćuje ih u namjeri da isele iz Hrvatske u srpnju ove godine.

"Stoga je bespredmetno i samouvredljivo da više ostanem član HND-a, bez obzira što sam već platio članarinu za 2016.", poručio je Peratović.

Predsjednik HND-a rekao je da Peratović priča stvari koje su neistinite i da je on dobio svaki vid zaštite.

"Kad je pretučen reagirali smo odmah, to je bila možda najbrža reakcija u povijesti, bio je sazvan kolegij, odmah smo obavijestili Međunarodnu federaciju novinara i upozorili da je to napad na slobodu izražavanja", rekao je Leković.

HND je također tražio hitnu istragu, a nakon toga je najmanje deset puta upozorio na to što se dogodilo i tražio da se istraga ubrza. Mi smo rekli da je to pokušaj ubojstva i podržali njegov zahtjev da se tako taj slučaj kvalificira, kazao je Leković.

Dodao je da će Peratoviću, želi li se zaista izčlaniti iz HND-a biti vraćena članarina za 2016.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!