Novosti / Hrvatska

velika stvar u bruxellesu

Ruža Tomašić izvješćem zatražila zaštitu malih obalnih ribara, Europski parlament ga prihvatio

Ruža Tomašić izvješćem zatražila zaštitu malih obalnih ribara, Europski parlament ga prihvatio
Robert Anic/PIXSELL

Tomašić je na društvenim mrežama napisala kako je gromna podrška Odbora znak da će ubrzo doći do promjene regulative koja je našim malim obalnim ribarima zabranila uporabu njihovih tradicionalnih alata

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta u srijedu je velikom većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić kojim ona od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Tomašić se u ovom izvješću protivi neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana te poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska eurozastupnica istaknula je i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU-u kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Tomašić također poziva Komisiju da zajamči reviziju stanja ribljeg fonda te ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na riblji fond kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati.

Hrvatska eurozastupnica je i na svom Twitteru i Facebooku izrazila veliko zadovoljstvo jer je usvojeno njezino izvješće kojim od Europske komisije traži izmjenu Mediteranske uredbe kojim se uređuju tehničke karakteristike alata i načini korištenja.

Napisala je kako je ovo početak procesa izmjene loše regulative koja je hrvatskim malim obalnim ribarima zabranila uporabu tradicionalnih alata. 

Poručila je i kako je ispravljanje ove nepravde glavni razlog zašto je izabrala biti punopravna članica Odbora za ribarstvo EP-a.

U ovo izvješće ugrađeni su i amandmani hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule, koje je Ruža Tomašić prihvatila.  

"Danas je u Bruxellesu usvojeno više mojih amandmana od kojih je najvažniji onaj kojim sam Europsku komisiju pozvao da omogući mali priobalni ribolov na otocima gdje stanovništvo tradicionalno ovisi o ribarstvu. Prilagodba europskog zakonodavstva je nužna kako bismo sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara", napisao je Picula na svom Facebooku.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!