Novosti / Hrvatska

gordijski čvor

Tko je kriv za skupe i beskorisne razdjelnike? Vrdoljak prebacuje odgovornost, HEP i HERA: 'Bili smo protiv'

HEP demantira bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, koji je tvrdio da su za sve bili nadležni oni i HERA. Aktualni ministar Tomislav Panenić čeka izvješće radne skupine, a saborsko Povjerenstvo istražuje je li član Upravnog vijeća HERE bio u sukobu interesa kada mu je danska tvrtka, koja proizvodi ventile za razdjelnike, platila smještaj u Kopenhagenu

Drugi dan nakon najave o formiranju radne skupine za razdjelnike, ministru gospodarstva već su se javili stručnjaci i udruge. Ministar kaže da će odvagnuti sve argumente.

Vezana vijest

Razdjelnik može li tužba pomoći? Pitali smo stručnjake: imaju li građani koji su zbog razdjelnika pretrpjeli štetu pravo na naknadu?

"Očekujem od radne skupine da donese korektivne mjere. Znači, mjere koje će se moći provesti. Vraćanje na početak je problem, rekli smo da je energetska efikasnost bitna", istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obvezna ugradnja očito je još na stolu, ali ministar smatra da su kazne previsoke.

"Osobno ću vidjeti da ta radna skupina napravi model da uvođenja samog razdjelnika i nekih drugih rješenja ne bude pod pritiskom tako velikih kazni", dodaje Panenić. 

Dok se čeka rješenje ovog problema, putovanje člana Upravnog vijeća HERE, Dalibora Pudića, koje mu je 2013. platila danska tvrtka, koja proizvodi ventile za razdjelnike, uskoro će se naći po povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Tražit ćemo obavijesti i dokaze od nadležnih državnih tijela. Nakon što se ti dokazi prikupe na javnoj sjednici donosit ćemo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka", istaknula je  predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. 

Bivši ministar Ivan VrdOljak tvrdi da za putovanje uopće nije znao. Kao što nije znao ni da treba napraviti studiju. Kaže kako su sve vodile stručne službe, a on je samo prihvatio zaključke.

Vezana vijest

Zoran Šprajc komentar zorana šprajca Ne brinite, niste ispali magarci ako ste ugradili razdjelnike - pomogli ste Danskoj i Njemačkoj, gdje je ionako sve više Hrvata

"Cijeli postupak je vozila HERA, HEP Toplinarstvo i stručne službe Ministarstva gospodarstva, a ja, kao novi ministar, želim i imam pravo vjerovati im", kazao je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Iz HEP-a demantiraju da su sudjelovali u tome. 

"HEP Toplinarstvo nije sudjelovalo u izradi prijedloga Zakona o tržištu toplinske energije, pa tako nije ni moglo tražiti primjenu Direktive", priopćeno je. 

Dodaju i kako je netočna Vrdoljakova tvrdnja da nije provedena dovoljna edukacija predstavnika stanara, pa je i to razlog zašto su računi veći. Isto potvrđuje i direktor tvrtke za upravljanje zgradama.

"Na njima su bili predstavnici HEP-a, predstavnici Ministarstva gospodarstva i, čini mi se, iz HERA-e", naglašava direktor tvrtke za upravljanje zgradama Ilija Čičak.

Dok traje igra prebacivanja odgovornosti, onima koji se osjećaju prevareno, ostaje nada da će gordijski čvor prerezati radna skupina. No, na povrat novca za ugradnju razdjelnika vrlo vjerojatno - ne mogu računati.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!