Novosti / Hrvatska

nacrt dug tri metra

Borba hrvatskog poduzetnika s birokracijom: što mu je sve trebalo od ideje do projekta?

Plahta papira s uputama podijeljenima u faze duga je čak tri metra. Iz nje je vidljivo da hrvatska birokracija funkcionira poput igre zmije i ljestve

Koliko je teško snaći se u labirintu hrvatske birokracije, dočarao je poduzetnik Davor iz Karlovca. Iživciran borbom s državnim institucijama oko ishođenja raznih dozvola za izgradnju objekta, odlučio je sve potrebne korake staviti lijepo na papir i dobio je plahtu dugu tri metra.

"Osnovni problem je nepreglednost zakona i vječito pozivanje na nekakve druge zakone, na nekakve druge pravilnike, posebne propise umjesto da se napravi jedan pregledan i koristan zakon koji bi pokazao koji su sve koraci", kazao je poduzetnik Davor Petračić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Budući da vladajući za tako nešto nemaju interesa, Petračić si je dao truda i sve zakone, pravilnike, uredbe i potrebnu dokumentaciju stavio na jedan papir.

"Htio sam u stvari svom tadašnjem investitoru iz Francuske pokazat i sam sebi razjasnit ustvari što nas sve čeka u nekom projektu", obrazložio je.

Plahta papira s uputama podijeljenima u faze duga je čak tri metra! Iz nje je vidljivo da hrvatska birokracija funkcionira poput igre zmije i ljestve. Taman kada napravite nekoliko koraka naprijed, vjerojatno ćete se morati vratiti 10 unatrag.

"Tu je uvijek masa gubljenja vremena i nismo uopće jednostavno efikasni", izjavio je Petračić.

Propisi nisu ujednačeni, referenti ih tumače svaki na svoj način, a onaj koji se prvi put upušta u dobivanje dozvole za gradnju, vrlo vjerojatno će se brzo izgubiti u labirintu hrvatske birokracije.

"Čovjek koji radi na dozvolama on dobije cijeli predmet i onda ode na godišnji odmor, a ja nemam nikakve veze s njegovim godišnjim odmorom i ja bih htio u istom roku kao i vi ili netko drugi dobiti to što tražim", naglašava Petračić.

Ovako se se cijelo vrijeme stvara plodno tlo za korupciju, a investitori koji i oduče nešto izgraditi u Hrvatskoj pomalo nalikuju - mazohistima.

"Cijela oko nas situacija ova koja je kaotična ona se ustvari treba sređivati ne od vrha nego upravo od ovih sitnih problema, jedan segment po segment treba rješavat, automatizirat da bi se na kraju moglo reći da smo sredili sustav", sugerira poduzetnik.

Petračić 'skriptu' namjerava objaviti, kako bi pomogao svima da se lakše snađu. Poznavajući brzinu kojom se u Hrvatskoj događaju promjene, skriptu će sigurno koristiti - još nekoliko generacija.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!