Novosti / Hrvatska

uzgoj krznaša

Rat za činčile: Prijatelji životinja žele zabraniti uzgoj, a uzgajivači se bore za opstanak

Uzgajanje činčila je sasvim dobar posao za nekoliko uzgajivača u Hrvatskoj kojima sad prijete Prijatelji životinja. Nedavno su počeli kampanju protiv svih koji životinje uzgajaju radi krzna

Za polovnu bundu od činčile, preko oglasnika, treba vam 13 000 kuna. A za jednu bundu od činčile proizvođačima treba u prosjeku 100 činčila. 

Sasvim dobar posao i za nekoliko uzgajivača u Hrvatskoj, kojima sad prijete Prijatelji životinja. Nedavno su počeli kampanju protiv svih koji životinje uzgajaju radi krzna. Naime, takva rabota 2007. je stavljena van zakona ali uzgajivači su dobili desetogodišnji prijelazni period kako bi našli drugi posao od kojeg će živjeti. No, nekolicina uzgajivača činčila s tim se ne želi pomiriti. 

Prosječni život jedne činčile je osam mjeseci, a potom se prodaju u Mađarsku gdje se prerađuju u bundu. Potrebno je 100 malih stvorenja za jednu bundu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U mjestu Draganovec kraj Koprivnice, nalazi se jedna od 60-ak hrvatskih farmi činčila. U jednoj prostoriji ih se trenutno nalazi 528, a svoj život provode u kavezima veličine 50x80 centimetara.

Ipak, ne ubijaju se ni na jednoj hrvatskoj farmi, već se prodaju vani.

"Od 150, 200 do 700 kuna komad, to sve ovisi od veličini, kvaliteti krzna, boji", rekla je Kristina Deković, uzgajivačica činčila.

Prosječni život jedne činčile je osam mjeseci, a potom se prodaju u Mađarsku gdje se prerađuju u bundu. Potrebno je 100 malih stvorenja za jednu bundu.

"Ja kao uzgajivač činčila ne smatram da je to okrutno jer s druge strane, i krave se ubijaju ili druge životinje, također za nekakve odjevne predmete ili obuću. Tko voli krzno - voli, tko ne voli - ne voli ", rekao je Saša Deković, uzgajivač činčila.

Obitelj Deković u posao je krenula prije 5 godina usprkos tome što je već tada vrijedila odluka bivšeg ministra poljoprivrede Čobankovića iz 2006. godine, kojom je propisano da će se 2017. u potpunosti zabraniti uzgoj u Hrvatskoj. No, tu odluku nakon lobiranja uzgajivača ukinuo je Tihomir Jakovina, i tako prošle godine omogućio uzgajivačima da ne strahuju za posao.

Vezana vijest

Krznene bunde poslali snažnu poruku Armani rekao stop krznenim bundama: globalnom ekološkom trendu se pridružio i Tomislav Karamarko

"Sad ispada ko da se nama nešto ide na ruku, ali to nije točno. Mi smo htjeli da se glas uzgajivača čuje jer udruga Prijatelji životinja rade svoj posao i mi poštujemo njihov rad, ali oni ne poštuju nas jer mi živimo od toga", tvrdi Kristina Deković.

Prije četiri dana Prijatelji životinja pokrenuli su akciju „činčile su zakon“ želeći da opet stupi na snagu stara Čobankovićeva odluka. 

I Europska unija podijeljena je oko činčila. U Velikoj Britaniji Švicarskoj i Austriji, u potpunosti je zabranjen uzgoj, dok su Danska, Finska i države Baltika i dalje države s najviše uzgajivača u svijetu i njihov broj i dalje raste.

A o drugoj strani ove priče je Zoran Šprajc u RTL Direktu razgovarao s Lukom Omanom iz udruge Prijatelji životinja. Što mu je rekao, pogledajte u video prilogu.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!