Ostani doma
Novosti / Hrvatska

matulić ekskluzivno za rtl

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta: 'Prekinuo sam šutnju jer se svašta počelo govoriti, a krenule su i prijetnje'

'Ovdje se uzimaju neke parole ili floskule koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog konteksta'

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu odbio je prijedlog ugovora o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

Vezana vijest

FFZG, Filozofski fakultet u Zagrebu, Plenum

Prema prijedlogu ugovora, fakulteti bi navodno imali zajedničke dvopredmetne studije, a na Filozofskom smatraju da bi to bilo na štetu njihovih studenata te da su dva studija nespojiva. S Katoličkog bogoslovnog fakulteta poručuju da nije riječ o integraciji, već o suradnji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, inače i rektorov savjetnik, ovih je dana izbjegavao govoriti o temi koja je podigla prašinu u sveučilišnim krugovima.

Ipak, dekan Tonči Matulić je danas prekinuo medijsku šutnju i bio gost RTL-a Danas.

Što vas je ponukalo da ipak istupite u javnost?

Jutros za vrijeme predavanja , dvije velike predavaonice su okrenute na Vlašku ulicu, i dvojica mladića koja su prolazila su zastala ispred prodavaonice, gdje su ih studenti i profesor čuli kako komentiraju 'ovo je KBF, treba im baciti bombu unutra'. Nastavnik je poslije predavanja došao k meni i rekao da treba početi govoriti. Jer svašta se počelo pričati, a sada su krenule i nekakve prijetnje. I evo, jutros smo prekinuli silenzio stampa.

Mnogo je nejasnoća... Kao prvo, jesu li uopće dogovoreni uvjeti studiranja studenata s Filozofskog fakulteta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu?

Ne još, jer je na Filozofskom u postupku definiranje uvjeta u ugovoru ili sporazumu oko suradnje na području zajedničkog izvođenja dvopredmetnog studija. Dakle, još ne možemo govoriti das u definirani uvjeti.

Ako je tako, čemu onda sve ovo?

Vezana vijest

Plenum na Filozofskom fakultetu

Istina je ta da smo prije dvije godine potpisali jedan ugovor koji je u međuvremenu aboliran od strane Filozofskog fakulteta. Oni su započeli novi postupak donošenja novog, drugačijeg ugovora i taj postupak je sada u tijeku. Međutim, stalno se čuju glasovi pojedinih skupina s FF-a koje se radikalno protive tome, ali zapravo ne znam zbog čega.

Što god bi bilo dogovoreno - bi li se odnosilo na studente koji već studiraju?

Ne, radi se o budućim studetima jer mi govorimo o studentima koji bi studirali tek ukoliko dogovorimo uvjete zajedničkog izvođenja dvopredmetnog studija... Tada bi definirali i upisne kvote i sve ostalo. Dakle, riječ je o budućim studentima.

Što bi ova suradnja donijela studentima obaju fakulteta?

Mislim da im, i s jedne i s druge strane donosi jednu novu ponudu. Mogućnost da mogu izabrati jednu novu kombinaciju koju do sada nije bilo moguće izabrati na Filozofskom. A pogotovo s naše strane... Na koncu, treba javno reći da smo mi zaželjeli i zamolili FF da uspostavimo ovaj oblik suradnje, da i našim studentima omogućimo da mogu ono dobro što FF nosi u sebi, da mogu podijeliti s našim studentima. Kao i ono što mi imamo, da možemo podijeliti s nekim studentima tamo.

Je li ovo napad klerikalne desnice, kako se može čuti od protivnika suradnje?

Ovdje se uzimaju neke parole ili floskule koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog ili propagandističkog konteksta, da bi se skrenulo pozornost javnosti, a onda pogotovo zainteresirane javnosti, Sveučilišta, studenata, nastavnika, s bitnih stvari. Da se ovdje želi ostvariti jedan oblik suradnje koji je poželjan, hvale vrijedan, dobrodošao, kojeg svi potiču. A to je horizontalna razmjena i mobilnost studenata i nastavnika. I mislim da time svi samo možemo dobiti, a nitko ništa izgubiti.   

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!