Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nakon punih 555 dana

Glogoški proglasio kraj prosvjeda u Savskoj: 'Šator je postao institucija, borit ćemo se za ustavni zakon'

Glogoški proglasio kraj prosvjeda u Savskoj: 'Šator je postao institucija, borit ćemo se za ustavni zakon'
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Šator u kojem su boravili nezadovoljni branitelji bit će demontiran u idućih par dana, a postoji ideja da ga se iz simboličkih razloga pohrani u Vukovaru

Nakon punih 555 dana danas je završio prosvjed branitelja u Savskoj ispred Ministarstva branitelja.

Točno u podne javnosti su se obratila trojica vođa prosvjeda, Đuro Glogoški, Josip Klemm i Dražimir Jukić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sjećate se svi zašto je počeo prosvjed, 20 godina se urušavaju vrijednosti, ali ovo u posljednje četiri godine je bilo strogo fokusirano na uništavanje istine o Domovinskom ratu kojeg se pokušavalo prikazati kao građanski. Vidjeli ste snimke i čuli kakav je bio stav institucija u to vrijeme prema hrvatskim braniteljima. Tražili smo smjenu ministra, zamjenice ministra i pomoćnika ministra. Prioritet su im bili oni koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, a ne hrvatski branitelji", kazao je Glogoški.

"Šator je postao institucija, razgovarali smo sa svakim koji je došao ovdje, jer svi su znali da mogu razgovarati s nama. Nećemo govoriti o tome što su sve mnogi činili kako bi obezvrijedili branitelje i njihove obitelji", dodao je.

"Za mnoge naše zahtjeve nije bilo razumijevanja, zato jer mnogima nije drago sto danas imamo Hrvatsku. Rekli su da ćemo otići čim se smijeni vlast, ali vidite da nismo otišli nego smo i dalje tražili. Vidjeli ste da se danas događa to da svi koji dođu prvo u šator, primi ih se potom i u Ministarstvo bez problema", nastavio je.

Glogoški je istakuo kako je prvi njihov uvjet ispunjen tako što u Ministarstvu više nije Predrag Matić.

"Troje ljudi koji nisu radili na svojim dužnostima četiri godine sada više nisu tu. To je bio nas prvi uvjet", kazao je.

"Vidljivi su pokazatelji da se krenulo u izradu Zakona o pravima branitelja. Nema više prebacivanja na druga ministarstva, to je drugi uvjet. Nažalost, vidjeli ste da mnogi danas ne žele da se u Hrvatskoj donese ustavni zakon. Morat ćemo si dati još mnogo truda oko toga", naglasio je.

"Danas su hrvatski branitelji donijeli odluku zbog svega toga da se zaključuje prosvjed na Trgu Nevenke Topalusic. Danas smo opet uključeni u društvo, a zašto nas je netko htio isključiti iz društva, ostaje na povjesničarima da izučavaju", zaključio je Glogoški. 

Glavni razlog za ovu odluku je bio sastanak koji su branitelji održali s ministrom Tomom Medvedom i povjerenje u novu vlast da će se riješiti nagomilani problem u braniteljskoj populaciji.

Šator u kojem su boravili nezadovoljni branitelji bit će demontiran u idućih nekoliko dana, a postoji ideja da ga se iz simboličkih razloga pohrani u Vukovaru.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!