Novosti / Hrvatska

ISTRAŽIVANJE U V. IZBORNOJ JEDINICI

RTL anketa: HDZ neuvjerljiv u svojoj utvrdi, Živom zidu pripao već treći mandat!

Donosimo nastavak ekskluzivne RTL-ove ankete po izbornim jedinicama koju je Promocija plus provela za našu televiziju i Jutarnji list. Nakon obrađene III. i IV. izborne jedinice danas - V. izborna jedinica

U usporedbi s prethodne dvije obrađene izborne jedinice manja je žurba na birališta, ali i ondje više od polovine glasača izbore vide kao najbolji izlaz iz političke zavrzlame.

Tako misli gotovo 52 posto ispitanika, trećina je protiv, ali ima i onih koji još nemaju definiran stav.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak 45 posto ispitanika vladajućima poručuje da nema vremena za čekanje, na birališta žele što prije, dok ukupno više od trećine ispitanika nove izbore želi nakon ljeta.

A da se održavaju ovoga vikenda ovo bi bili rezultati! U V. izbornoj jedinici HDZ ostaje pobjednik! Podupire ih 33,5 posto ispitanika. Uz SDP je četvrtina ispitanika, a treća snaga ovdje je ŽIVI ZID koji je u studenom imao manje od 4 posto potpore.

Bolje stoji i HDSSB, a tek nakon njih slijedi MOST kojem je potpora od redovnih izbora doslovno prepolovljena.

U mandatima: HDZ dobiva 6 zastupnika, SDP 5, a HDSSB, Živi zid i MOST osvajaju po jedan mandat.

Tek na pola puta do prelaska praga su i HSU i HSP Ante Starčević, manji parteri SDP-a i HDZ-a koji su na izborima osvojili mandate. Sada slične postotke kao oni ima i Bandićeva stranka, ali i U ime obitelji.

No treba reći da 11 posto ispitanika koji siguno izlaze na izbore još ne zna za koga će glasovati. Baš oni svim bi opcijama mogli biti zanimljivi.

Iako u svojoj utvrdi, V. izbornoj jedinici, HDZ ostaje pobjednik, dominacija se nešto smanjila.

Prije šest mjeseci HDZ je osvojio 7, a sada dobiva 6 mandata. SDP se s 3 penje na 5 zastupnika. HDSSB ulazi u igru; znamo da su u IV. izbornoj jedinici po našim istraživanjima izgubili jedan mandat, ali ovdje ga dobivaju. Isto tako i Živi zid koji i ovdje osvaja mandat. MOST pada s dva na jednog zastupnika, a glasni član Domoljubne koalicije Pero Ćorić iz HSP Ante Starčević ne ulazi u Sabor, a zastupnika gubi i SDP-ov partner HSU.

Vidjeli smo da se potpora MOST-u prepolovila, pa niti trećina njihovih birača iz studenog za njih više ne bi glasovala. Gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, značajno ide SDP-u, manje HDZ-u, a gotovo 30 posto uopće ne bi izašlo na birališta.

A sada slijedi i naša nova sabornica u kojoj nakon tri obrađene izborne jedinice imamo 42 zastupnika. SDP vodi sa 17, HDZ 15, Živi zid već ima čak 3 zastupnika, isto kao i MOST. HDSSB i HNS zasad osvajaju 2 mandata.

Na karti to izgleda ovako: dvije HDZ-ove, plavo obojane izborne jedinice i jedna crvena SDP-ova. Koja će boja prevladati u VIII. izbornoj jedinici donosimo u nedjelju. Trend koji se i dalje išćitava je pad potpore MOST-u i značajan rast Živog zida, dok između SDP-a i HDZ-a traje mrtva trka.

Detaljni rezultati istraživanja za V. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!