Ostani doma
Novosti / Hrvatska

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE

RTL anketa: SDP prelazi u vodstvo pobjedom u II. izbornoj jedinici, od bivših MOST-ovih birača najviše profitira Živi zid

Dan smo udaljeni od finala ekskluzivne ankete RTL-a koju Promocija plus provodi za našu televiziju i Jutarnji list

Evo kako bi se aktualna politička situacija rasplela u VI. izbornoj jedinici u slučaju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Danas donosimo rezultate za II. izbornu jedinicu koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Birališta su i dalje uvjerljivo prvo, za veliku većinu i jedino rješenje za izlazak iz ove političke zavrzlame.

Protiv ponovnog zaokruživanja na novim izbornim listama je samo 20 posto ispitanika, a više od 66 posto upravo to priželjkuje.

I to što prije, dakle prije ljetne saborske stanke. U II. izbornoj jedinici je nešto veći postatak za opciju u rujnu, a malo je onih koji bi čekali do kraja godine.

Trenutačno u II. izbornoj jedinici pobjeđuje SDP! Uz njih je 29 posto ispitanika. HDZ je na 21, a ŽIVI ZID je i ovdje preoteo poziciju treće snage. MOST pada na manje od 7 posto, a u studenom su imali dvostruko više. No u toj izbornoj jedinici u igri ostaju i HSS i stranka Milana Bandića.

U mandatima, to znači da SDP ima 6, HDZ 4, ŽIVI ZID, MOST, HSS i Bandićeva stranka po jedan mandat.

HNS, a još manje HSLS, nisu ni blizu izbornog praga, ali u II. izbornoj jedinici imamo više od 16 posto neodlučnih i svakako važnih za kasnije slaganje političkih karata.

Ima promjena. SDP umjesto 4 osvaja 6 mandata, ali gube tada koalicijski mandat HNS-a temeljem kojeg je Anka Mrak Taritaš postala zastupnica. HDZ bi ponovno osvojio 4 mandata, ali HSLS, njihovi partneri iz Domoljubne koalicije - gube mandat. S druge strane, HSS, koji je formalno izišao iz te koalicije, i samostalno bi dobio svog predstavnika u Saboru. Baš kao što bi i do saborskih klupa ponovno stigla i Bandićeva Sandra Perković. Neizbježni ŽIVI ZID i ovdje dobiva zastupnika, dok MOST s dva pada na jednog.

U II. izbornoj jedinici se jasno vidi da od bivših MOST-ovih birača najviše profitira ŽIVI ZID, ali i SDP! Samo 26 posto ponovno bi zaokružilo MOST, a po 15 posto prešlo je SDP-u i Sinčićevu timu.

I nakon devet obrađenih izbornih jedinica, 126 zastupnika stiglo je do naše sabornice. Od toga 51 SDP-ov, 44 HDZ-ovih. MOST je na 11 mandata, a ŽIVI ZID ima čak 10. IDS ostaje na 3, HDSSB, HNS i Bandićeva stranka imaju po 2 zastupnika, a svoj prvi mandat dobio je i HSS.

Na karti zasada SDP prelazi u vodstvo jer je pet izbornih jedinica obojano njihovom crvenom, dok je plavih HDZ-ovih četiri. U ovoj napetoj situaciji sutra donosimo rezultate za I. izbornu jedinicu, koja je uvijek stvar prestiža, čime naše ekskluzivno istraživanje vodimo do vrhunca. Bit će to zaokruženi, kompletni sken aktualne političke situacije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!