Ostani doma
Novosti / Hrvatska

oluja uništila bolnicu

Osijek treba pomoć cijele Hrvatske: bolnici hitno trebaju posteljina, igračke, inkubatori, oprema...

Šesti dan od nevremena koje je otpuhalo krov s Klinike za pedijatriju u Osijeku, skuplja se voda. Četvrtina prostora nije u funkciji, a medicinske sestre rade uz zvuk kapanja

Šesti dan od nevremena koje je poharalo Osijek, na Klinici za pedijatriju i dalje skupljaju vodu.

"Još uvijek je malo dramatično, naši problemi nisu nestali. Još uvijek imamo malo curenja i u svemu tome potrošili smo sve zalihe posteljnog rublja, tako da smo u potrebi", kazala je glavna sestra Odjela pedijatrije KBC Osijek Karolina Kramarić Ratković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da se zaustavi vodena bujica koja je prodirala sa svih strana, poslužilo je sve što je bilo na dohvat ruke - plahte, dekice, dječja roba. 

Tragovi kaosa na sve strane. No najvažnije je da mali pacijenti nisu ništa od toga osjetili.

"Potrebna je klima, prvenstveno jer je stvarno vruće i djeca moraju biti tu po cijele dane, unervozi ih ta vrućina. Pogotovo sada. Mi nismo osjetili. Četvrti kat je više poplavio", približila je situaciju majka bolesnog djeteta Anamarija Horvatić. 

Na njemu je bilo 15 centimetara vode. Zidovi i stropovi su još mokri. Nazire se i plijesan, a voda je pronašla put preko zidova i instalacija sve do prizemlja. (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

"Radnu terapiju smo preselili u prizemlje, liječnici su se malo zgurali u jednu prostoriju. Neku djecu smo otpustili kući. Dolaze od kuće na terapiju čisto da bi što manje bili izloženi ovakvim uvjetima", kazala je dr. Sanja Dornar, v.d. Predstojnice Klinike za pedijatriju KBC Osijek.

Uništene su igračke, stolovi stolice, didaktički materijal, računala i dio medicinske opreme. Zasad je jedino krov saniran nakon što je vjetar otpuhao tonu lima s njega.

"Na cijeloj Klinici za pedijatriju i ginekologiju je 2.5 milijuna, 2.75 milijuna kuna - to je direktna šteta. Ali prema procjeniteljima koji su obavili izvid u cijelom KBC-u na svim ustrojstvenim jedinicama utvrdili su da će cifra biti tri-četiri puta, možda čak i veća", istaknuo je dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC Osijek.

Trebat će promijeniti sve instalacije i stolariju. Potom dezinfekciju i dezinsekciju prostora. Na kraju neće biti ni lipe za najpotrebnije - opremu koja je stradala od strujnog udara.

Osječka bolnica treba pomoć cijele Hrvatske. Ukoliko ste u prilici, darujte odjeću za djecu, igračke ili uplatite koliko možete.

Ukoliko ste voljni pomoći Kliničkom bolničkom centru Osijek doniranjem proizvoda, usluga ili radova vezanim za saniranje štete prouzročene olujnim nevremenom dana 27. lipnja 2016. godine, kontaktirajte Zdravka Petričevića na:

zdravko.petricevic@gmail.com
broj mobitela: 091 4600 495

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!