Ostani doma
Novosti / Hrvatska

BEZ PRLJAVE KAMPANJE

Plenković: 'Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u EP, Mostu su otvorena vrata za suradnju'

Plenković: 'Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u EP, Mostu su otvorena vrata za suradnju'
Davor Javorovic/PIXSELL

Plenković je ponovio kako je HDZ spreman za koaliranje sa svim svjetonazorski i programski sličnim strankama, te da su vrata za suradnju otvorena Mostu

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da će sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program biti njegov prioritet i stranačkih tijela nakon 18. srpnja, kada i formalno bude izabran za predsjednika HDZ-a istaknuvši kako njegova stranka neće voditi 'prljavu' izbornu kampanju, već će biti usmjerena na prave potrebe građana.

"Poštujem institucije i legalni mandat koji ću dobiti od članova HDZ-a i sve teme koje se odnose na moguće koalicije, sastavljanje lista i izborni program bit će predmet moga djelovanja, Predsjedništva i svih stranačkih tijela nakon izbora tj. nakon 18. srpnja", rekao je Plenković novinarima prije početka druženja s članovima zagrebačkog HDZ-a upitan o mogućim nositeljima izbornih lista. Istaknuo je kako njegova stranka neće voditi 'prljavu' izbornu kampanju, već će ona biti usmjerena na prave potrebe građana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U fokus ćemo staviti gospodarstvo i sve teme kod kojih će HDZ pokazati da u zemlji želi projicirati političku stabilnost, jačati pravnu sigurnost te stvoriti kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj. Provodeći temeljno načelo Europske pučke stranke i  HDZ-a - kršćansko načelo solidarnosti, voditi ćemo računa o socijalnoj uključenosti i brizi za najranjivije skupine u društvu",  rekao je. 

Neću dati ostavku na mjesto zastupnika u EP 

Rekao  je da neće dati ostavku na  mjesto zastupnika u Europskom parlamentu (EP)  i pri tom se upitao  je li netko od saborskih zastupnika podnio ostavku. Poručio je kako njegov mandat u EP traje te tamo ima ozbiljne zadaće jer je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove i voditelj delegacije za Ukrajinu. Plenković smatra kako mu politički protivnici za to nemaju što prigovarati.  Kako je rekao, i Ruža Tomašić  je zastupnica u EP i  predsjednica Hrvatske konzervativne stranke kao što su u sličnom položaju kolege iz drugih zemalja u EP koji su vodili stranke.

"To su jeftini bodovi koje netko u ovom trenutku želi dobiti", poručio je.

Upitan hoće li Narodna koalicija u kampanji biti u prednosti zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u, Plenković je odgovorio da to ništa ne znači i da će HDZ u izbore  ići  spreman, s ljudima koji će jamčiti provedbu programa. Poručio je i da će, kao predsjednik HDZ-a, učiniti sve da kulturu političke rasprave digne na višu razinu.   

Ponovio je kako je HDZ spreman za koaliranje sa svim svjetonazorski i programski sličnim strankama, te da su vrata  za poslijeizbornu suradnju otvorena i Mostu, koji je, kako je kazao , po mnogim segmentima sličan HDZ-u. Dodao je i da se osobno ne osjeća odgovornim za 'šumove u komunikaciji i nesporazume' koji su postojali u Vladi i Saboru.

Na pitanje kako komentira vijest da premijer Tihomir Orešković neće ići na izbore, rekao je da je na Oreškoviću da donosi političke odluke. Ocijenio je  kako se radi o kvalitetnom čovjeku koji je dao velik doprinos zemlji svojim iskustvom  i znanjem.

"Moja suradnja s njim je otvorena i pozivam ga da ostane angažiran u našem političkom životu", rekao je.

U vezi s raspuštanjem Sabora s najkraćim mandatom, podsjetio da je Vlada donijela dva bitna dokumenta - proračun koji je za cilj imao smanjenje deficita i razvoj zemlje te nacionalni program reformi koji je dobio odlične ocjene Europske komisije.

Istaknuo je da će se HDZ i dalje zalagati za najviše standarde zaštite ljudskih i manjinskih prava, ravnopravnosti žena i muškaraca te temeljnih sloboda.  

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je unutarstranačku kampanju i izbore za predsjednika završio u matičnom zagrebačkom Gradskom odboru HDZ-a  i prigodi da stranačkim kolegama i simpatizerima predstavi svoj program i smjernice HDZ-ove političke platforme za predstojeće parlamentarne izbore.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!