Ostani doma
Novosti / Hrvatska

uz regres, stiže i božićnica?

Vlada i sindikati državnih službi potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru

Vlada i sindikati državnih službi potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru
Patrik Macek/PIXSELL

Dodatkom III KU-a također je utvrđeno da će, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate nagrade za božićne blagdane za ovu godinu

Vlada i sindikati državnih službi u četvrtak su potpisali Dodatak III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, kojim se sadašnji KU produžuje do potpisivanja novog, a najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine.

Vezana vijest

Vlada

Iz Banskih dvora u četvrtak je prvo stigla obavijest da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt dodatka III. KU za državne službenike i namještenike, da bi iz sindikalnih krugova novinarima potom bilo potvrđeno da su njihovi predstavnici taj dodatak već potpisali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sadašnji KU produžen je do potpisivanja novog, najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine, a Vlada i sindikati to su potpisali, kako stoji u Dodatku III, "u okolnostima skorog prestanka važenja roka na koji je sklopljen i raspisanih izbora za Hrvatski sabor... kako bi osigurali socijalnu sigurnost zaposlenih u državnim službama do potpisivanja novog kolektivnog ugovora".

Predsjednik Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša Hini je potvrdio kako je riječ o "nekoj vrsti osiguranja", odnosno da su inzistirali na potpisivanju dodatka KU s obzirom na izbore, a kada dođe do formiranja nove vlasti sindikati su spremni odmah početi pregovore o novom KU.

Prema dodatku ugovora, Vlada će najkasnije do nedjelje, 31. srpnja, isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od 1250 kuna, a ostaje na snazi i odredba o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža.

"Za državu je sve ostalo isto u materijalnom smislu, odnosno nikakvih povećanja izdvajanja iz proračuna neće biti potrebna", kazao je Pleša.

Dodatkom III KU-a također je utvrđeno da će, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate nagrade za božićne blagdane za ovu godinu.

Za razliku od sindikata državnih službi, sindikati javnih službi u KU nemaju odredbu o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža, a KU im istječe u prosincu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!