Ostani doma
Novosti / Hrvatska

što bi napravila da postane premijerka?

Upoznali smo i najstariju kandidatkinju ovih izbora: ima 90 godina, nije na listi umirovljenika, sa 16 je već bila u ratu

Od sutra budite spremni jer Hrvatskom će vaše simpatije prikupljati 2500 kandidata na 177 lista. Žena ima manje nego na lanjskim izborima - ali zato ove godine ima više pravaša i umirovljenika nego ikad

Upoznali smo i najstariju kandidatkinju ovih izbora: ima 90 godina, nije na listi umirovljenika, sa 16 je već bila u ratu, a Goranu Latkoviću otkrila je što bi prvo napravila postane li premijerka.

I službeno je počela utrka za 151 zastupničko mjesto u hrvatskome saboru. Prijavilo se ukupno 2456 kandidata, od toga je 1480 muških i 976 ženskih. Prosjek godina 47.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najmlađi kandidati tek su nedavno postali punoljetni. Jedan je iz Autohtone hrvatske stranke prava, a druga iz Hrvatske radničke stranke.

Najstariji kandidati su članovi socijalističke radničke partije Hrvatske. Najstarija od svih je Sabina Zagorc. Iako se dame ne pita za godine, ona je u politici pa se za nju mora znati. Za dva mjeseca će napuniti 90. 

"Od rođenja rođena sam u staroj Jugoslaviji. Onda je bila ona 'endehazija'. I nova Jugoslavija. Za vrijeme endehazije sam bila u ratu", kazala nam je Sabina Zagorc.

Sa 16 godina priključila se partizanima, slike i danas čuva. Sa 90 možda postane i premijerka.

Njezina je stranka ispunila kvotu od 40 posto zastupljenosti žena na izbornim listama. Članovi koalicije Pomak nisu se puno pomakli jer nisu ispunili kvotu od 40 posto žena ni u jednoj od 11 izbornih jedinica. NI velike stranke nisu puno bolje, žena nedostaje i na listama HDZ-a i SDP-a. MOST zadovoljava ionako malu kvotu u svim jedinicama.

S obzirom na veličinu glasačkog listića biračima neće biti lako odlučiti. Pogotovo jer je najviše stranaka prava čak 5. Umirovljenici i branitelji imaju naziv u tri stranke. Jednu čak zajednički i dijele - zovu se Aktivni branitelji i umirovljenici Hrvatske

Pobjedu na izborima priželjkuje čak 60 stranaka - pa i oni mali. 

"Strategija nam je rad i rezultat, a cilj je jednakost i pravda. Ovo što se kod nas dešava, ne možete ideologijom 19 stoljeća rješavat probleme 21 stoljeća. To je znači socijal demokracija i kršćanski nauk crkve to ne postoji", poručuje Matko Tomas, Hrvatska radnička stranka.

U borbu su ušli i Blokirani s ciljem - deblokirati Hrvatsku.

Jednu je stranku odabrao i Đelo Hađiselimović. Sasvim mala stranka privukla je brojna poznata lica. Podržava ih Ella Dvornik, kći Dine Dvornika, Vojo Šiljak i bivša odvjetnica udruge Franak. Novinarka britkog pera Vedrana Rudan također je njihova članica.

"Ja sam umorna od kriminalaca i od ovih naših velikih stranaka koje sve što su postigle postigle su krađom . Vrijeme je da u Sabor koji je leglo zla uđu ljudi koji imaju dobre namjere", poručuje Vedrana Rudan, novinarka i članica SMS-a.

A u kampanji svi imaju dobre namjere. Pred nama je 5 tjedana političkih obećanja koja vjerojatno neće biti ispunjena.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!