Ostani doma
Novosti / Hrvatska

dekan blokirao faks

Profesori napustili sjednicu Vijeća, pao kvorum: 'Stid nas je što je na čelu FFZG-a Previšić'

Profesori napustili sjednicu Vijeća, pao kvorum: 'Stid nas je što je na čelu FFZG-a Previšić'
Facebook

U vrijeme ispitnih rokova i upisivanja u iduće akademske godine, dekan FFZG-a Vlatko Previšić je blokirao referadu, knjižnicu i dekanat. Tako je mislio onemogućiti studentima da blokiraju sjednicu Vijeća, koju su u konačnici prekinuli profesori

Nakon sinoćnjeg plenuma i zahtjeva da dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić podnese ostavku, studenti su planirali danas blokirati sjednicu Vijeća FFZG-a, koja je trebala početi u 11 sati.

Vezana vijest

Studenti Filozofskog održavaju Plenum ispred zgrade Fakulteta

Međutim, Previšić je postavio zaštitare po fakultetu koji onemogućavaju kretanje. Studenti ne mogu doći do referade, knjižnice i dekanata. Čak se i profesori legitimiraju ispred knjižnice i referade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Članovi Vijeća su pozvali policiju zbog zabrane kretanja prostorom fakulteta. Policija očito nije dobila dopuštenje za ulazak na fakultet. To mogu samo privatni zastitari", stoji na Facebook stranici Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Sjednica je ipak započela u 11 sati, no prekinuta je pola sata kasnije  jer je dio proofesora odbio sudjelovati zbog nasilnog izbacivanja studenata. Ovu su odluku svojih profesora studenti dočekali ovacijama. 

Vezana vijest

FFZG, Previšić, Akademska solidarnost

Srušen je kvorum, nakon čga su profesori pročitali izjavu za javnost u auli fakulteta te 'zaradili' gromoglasan aplauz studenata.

Profesori koji su napustili sjednicu upozorili su kako Previšić 'ispisuju najtamnije stranice u povijesti fakulteta'. Zatražili su da ukloni zaštitare jer 'jedini njihov cilj je zastrašivanje studenata i nastavnika'.

"Ne mogu reći kako će Previšić postupiti i hoće li dati ostavku, ali njegovo ponašanje, sprečavanje kretanja studenata po Fakultetu je velika sramota. To u meni i svim članovima ovog fakulteta i Vijeća može izazvati samo stid što na čelu Fakulteta stoji takva osoba. Takvoj osobi ne preostaje ništa drugo osim da podnese ostavku. Ne treba pritom zapostaviit ni rektora Borasa, on je iznad dekana Previšića, očekujemo njegove sljedeće poteze", izjavio je profesor Nenad Ivić.

Profesori upozoravaju kako je apsolutno nedopustivo da u vrijeme ispitnih rokova dekan zatvori knjižnicu i referadu. 

Podsjetimo, na sinoćnjem plenumu studenti su zatražili da dekan Previšić podnese ostavku do 3. listopada ili da ga rektor Damir Boras smijeni. Ukoliko se to ne dogodi, kreću u blokadu fakulteta, najavili su. 

 

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a".

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće "sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija".

Time, prema obrazloženju Senata, "nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana" FF-a donesena na sjednici 16. lipnja, "kao ni postupak koji bi se provodio temeljem takve odluke".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!