Ostani doma
Novosti / Hrvatska

izgraditi dobre prakse

Istražili smo zašto trgovci i dalje radije bacaju hranu nego je doniraju siromašnima!

Unatoč tome što su trgovci oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, u socijalnim samoposlugama hrane nedostaje

Socijalne samoposluge mnogima su postale mjesto za preživljavanje. Sve je više siromašnih koji traže hranu, ali nje izgleda nema dovoljno.  

Vezana vijest

Socijalna samoposluga Sustav još nije zaživio Iako su trgovci u Hrvatskoj od lani oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, ona se i dalje baca

"Sada u nazad dva tjedna u socijalnoj samoposluzi, mi smo pomagali ljudima doslovno s litrom ulja i 10 jaja. Da li ti ljudi mogu preživjeti od toga, ja vas pitam. Ne mogu. A hrana se baca", upozorila je Irena Rajšić iz humanitarne udruga Duga Vukovar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doniranje hrane može se obavljati samo putem registriranih posrednika kojih je u Hrvatskoj 73. Jedan od najvećih je Crveni križ. 

"Najčešće nam nedostaju osnovne prehrambene namirnice koje prema pravilniku o doniranju nikad ne dođu blizu isteka roka, onda ih ni proizvođači ni trgovački lanci ne doniraju. Isto tako je poseban problem higijena koja uopće nije oslobođena PDV-a", tvrdi Tina Debeljak, voditeljica Socijalne samoposluge.

Na problem nedostatka donirane hrane ukazali su danas iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. Donatori su oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, ali izgleda nema ih puno.

"Dobivamo informacije s terena da je donatorima isplativije držati hranu do zadnjega dana pa makar i na najvećim popustima nego ju donirati", naglašava Zoran Grozdanov, koordinator Inicijative oslobodimo doniranje hrane PDV-a.

Pravne i fizičke osobe mogu donirati hranu, ali ih na to nitko ne može natjerati.

"Očito nije uhodana još dobro praksa. Ne bih govorio da nisu socijalno osviješteni. Više da će trebat izgradit jednu dobru praksu koja nije postojala ne samo u Hrvatskoj nego u čitavoj Europi", istaknuo je Nino Žganec, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva.

"Na donatore treba apelirati. Molim vas, obavezali ste se, rekli ste da hoćete. Ne postoji zakonska regulativa koja vas obavezuje na to, ali pokažite društveno odgovorno poslovanje", apelira Zoran Grozdanov, koordinator Inicijative oslobodimo doniranje hrane PDV-a.

U prvih devet mjeseci 56 poreznih obveznika predalo je zahtjev za povratom poreza za doniranu hranu u iznosu 4,8 milijuna kuna bez PDV-a. Jedna petina građana u Hrvatskoj živi u siromaštvu, a godišnje se baci 400 tona hrane koja se može donirati i prehraniti potrebite.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!