Ostani doma
Novosti / Hrvatska

bitna ušteda

Energetski učinkovita javna rasvjeta: sve više gradova i općina okreće se jeftinijoj i modernijoj tehnologiji

Sve više gradova i općina odlučuje se na zamjenu dotrajale i skupe javne rasvjete modernom i štedljivom. U odnosu na stare žarulje, nove traju i do 12 puta dulje

Neučinkovita i skupa javna rasvjeta često znatno opterećuje proračune malih sredina, pa su neke, u namjeri da smanje račun, gasile svako drugo svjetlo, što ometa vozače.

"Njegovo oko se stalno prilagođava na tamne i svijetle zone i on gubi koncentraciju i u tamnoj zoni je velika mogućnost da udari pješaka ili biciklistu", pojasnio je razvojni inženjer u tvrtki za učinkovitu rasvjetu Mario Kos.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci kažu kako je uvođenje učinkovite javne rasvjete jedna od najisplativijih mjera jer se vrlo brzo postižu velike uštede.

"Novigrad u Istri je jako u tim projektima jako odmaknuo. Oni su čak prije osam godina sve zamijenili i sada zamjenjuju novom tehnologijom", tvrdi Boris Labudović, izvršni urednik časopisa EGE.

Nova tehnologija omogućava i uštedu na struji na način na koji se to prije nije moglo. 

"To rješavamo tako da ne gasimo dvije lampe nego ih sve na trećinu spustimo, to je puno bolje rješenje jer su onda sve zone jednako osvijetljene", dodaje Kos.

Uz iskoristivost od tek 60 posto, stara ulična rasvjeta stvarala je znatno svjetlosno zagađenje.

"Ono je bilo apsolutno prisutno u parkovima, šetnicama, rezidencijalnim otvorenim prostorima, gdje onda imamo veliku disperziju svjetlosnog toka", kazala je direktorica tvrtke za učinkovitu rasvjetu Lorenada Jurman Papišta.

Učinkovita javna rasvjeta čini od pet do deset posto cijele energetske uštede Hrvatske.

Od sljedeće godine jedinicama lokalne samuprave za uvođenje učinkovite javne rasvjete na raspolaganju će biti i novac iz EU fondova.

Reci što misliš!