Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Buking i za sljedeću godinu sjajan

Turisti dolaze, ali Hrvati odlaze: do iduće srijede Hrvatsku će napustiti 1000 ljudi

I tu logika tržišta prestaje jer kako objasniti da u zemlji s gotovo 250 tisuća nezaposlenih, nedostaje radne snage i da svaki tjedan - prema danas objavljenim podacima Hrvatske gospodarske komore - Hrvatsku napusti tisuću radnika?

Sezona miruje, a turiste su u Rapcu zamijenili građevinski radnici! Da pronađe njih 500-tinjak za projekt rekonstrukcije i gradnje novog turističkog kompeksa izvođač se prilično namučio.

"Smatramo da na projektima na kojima radimo se trenutno neće osjetit problem manjka ljudi, ali da bi istovremeno mogli raditi više projekata, ali da ih ne radimo zbog manjka ljudi, to je činjenica", izjavio je Stjepan Jedvaj, voditelj projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zvuči nevjerojatno, ali uz 230 tisuća nezaposlenih na burzi, poduzetnici od Vlade za iduću godinu traže čak 19 tisuća stranih radnika! Najviše, 12 tisuća - u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu. 

Booking je 4 posto veći nego lani, u idućih godinu dana otvara se 40 novih hotela! Ove sezone jedva se pronašlo 15 tisuća sezonaca! Iako je na Zavodu gužva.

"Fascinatan podatak, evo 40 tisuća ponavljam - nezaposlenih, a educiranih, i mi kažemo sad ove godine će nam falit opet cirka 20 tisuća ljudi u turizmu. I sad tko je tu", kazao je Gari Cappelli (HDZ), ministar turizma.

U turizmu se najteže pronalaze: konobari, kuhari, sobari recepcioneri i pomoćni konobari. U graditeljstvu pak - zidari, bravari, tesari, zavarivarči i fasaderi!

"Kratkoročno problem se moze rješavati kroz kvotu i to je jasno", rekao je Tomislav Čorić (HDZ), ministar rada i mirovinskog sustava.

2014. odobreno je 2800 stranih radnika manje nego što je traženo, 2015. 1300 manje, a 2016. traženo je čak 4400 radnika više nego što je odobreno. Poslodavci traže fleksibilniji sustav kvota! Ministarstvo za 2017. odluku donosi idućeg tjedna. Istodobno, traži se dugoročno rješenje.

"S jedne strane Hrvatska nužno mora raditi na sustavu prekvalifikacije dugotrajno nezaposlenih ljudi, a to je preko 100 tisuća ljudi", dodaje Čorić.

Ključ je, tvrde, i u reformi obrazovanja. Dok se poduzetnici žale, Vlada traži rješenje - radnici bježe iz Hrvatske!

"Do sljedeće srijede, danas je srijeda, Hrvatsku će napustit 1000 ljudi, naših građana radnika, jer ih oko 50 tisuća godišnje, otkako smo ušli u Europsku uniju odlazi iz ove zemlje", poručio je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje predsjednika HGK.

Sindikati pak tvrde, rješenje za dobar dio problema - prilično je jednostavno. Poslodavcima predlažu - povećajte plaće! 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!