Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nema sustavnog pristupa

Robotika davno više nije znanost budućnosti nego sadašnjosti, a u našim školama nije čak ni izborni predmet

Nažalost, u Hrvatskoj politika više drži do prošlosti, vjeronauka i znanstvenog plagijata nego do znanosti i budućnosti

U našim školama robotika nije čak ni izborni predmet nego isključivo ovisi o zalaganju pojedinih učitelja, profesora ili donatora koji za našu robotiku čine više nego što je Ministarastvo obrazovanja ikad učinilo.

Tako već šest godina u zagrebačkoj osnovnoj školi Mate Lovraka učenici mogu ići na radionice robotike. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bavim se robotikom dvije godine. Oko trećeg, četvrtog razreda me to počelo zanimati jer tu se puno radi o tehnologiji", kaže nam učenik Jerko Čubić.

Redovno osvajaju i visoka mjesta u domaćim i međunarodnim natjecanjima. Hrvatski robotičari lani su na svjetskom prvenstvu osvojili 11 medalja. Iako sustavnog pristupa nema. 

"Dosta teško zna biti jer ima dosta kompliciranih stvari koje se tek uče u srednjoj školi što se tiče fizike i puno drugih stvari", kaže učenik Andrija Domović

U rijetkim školama u kojoj robotike ima, profesori vape za boljim dijelovima, ali i potporom za natjecanja.

"Financijska podrška i školama i mentorima koji žele subotom i nedjeljom s njima raditi. I na kraju krajeva oni moraju pokazati taj svoj rezultat - kako da znaju da li su dobri ako ne odu u svijet da se uspoređuju s drugima?", pita se profesorica informatike Jelka Hrnjić.

Koliko su, unatoč izostanku potpore, Hrvati talentirani u robotici i programiranju dokazuje i jedna mala tvrtka iz Zagreba. Složeni robot za proizvodnju protupožarnih ploha funkcionira prema njihovom softveru. Posla ima pa će se uskoro i proširiti.

"Potrebe na hrvatskom tržištu su zaista velike. Mi uskoro izlazimo i na europsko tržište, izrađujemo softver i elektromehanička rješenja", kaže Goran Rađenović, partner u tvrtki za automotizaciju CNC alatnih strojeva.

Ante Perica je diplomirani ekonomist, ali u ovoj firmi razvija softver već godinu i pol dana. Misli kako bi djecu trebalo više poticati da biraju tehničku struku.

"Da sam ja imao robote dok sam išao u osnovnu i srednju školu, mislim da bi se i ja isto odlučio krenuti u smjeru robotike", kaže Ante. 

Inicijativa Croatian Makers stoga je već 250 škola opremila s edukacijskim robotom mBOT-om, a sada imaju crowdfunding kampanju pomoću koje žele u tisuću škola uvesti microbit računala. Pomoći su odlučili i u ovoj tvrtki tako što će školama pokloniti robota koji je do sada služio za sastavljanje auta.

"Ideja je da se može ići od škole do škole i da se organizira jedan oblik natjecanja i da svatko može iskusiti kako programirati jednog robota", kaže Rađenović. 

Robotika tako ovisi isključivo o entuzijazmu pojedinaca - u većini hrvatskih škola nije ni izborni predmet. 

"Ona bi trebala biti izborni predmet i u osnovnim i tehničkim srednjim školama da bi se nastavio jedan kontinuitet", kaže profesorica Hrnjić. 

A koliko škola uopće provodi robotiku, bilo kroz program ili kroz radionice, Ministarstvo obrazovanja nije nam odgovorilo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!