Novosti / Hrvatska

sukob među aktualnim i bivšim ministrima

Sumnjivi poljoprivredni poticaji: među prošlogodišnjim dobitnicima našli su se 'farmeri' koji nude - pogrebne usluge!

Dilema ovog natječaja bila je i kako je moguće da je jedan od dobitnika 22 milijuna poljoprivrednih kuna vodi tvrtku za servisiranje vatrogasnih aparata - vlasnik te tvrtke javio nam se i negirao sve optužbe

Potpore iz programa ruralnog razvoja našle su se pod povećalom javnosti. I to sve nakon što se ustanovilo da su se među osam prošlogodišnjih dobitnika našli i neki farmeri kojima naizgled nije uopće primarna djelatnost poljoprivreda već, primjerice, pogrebne usluge. Zbog svega sukob među aktualnim i bivšim ministrima.

Vlasnik pogrebnog poduzeća, a ujedno i farmer s 15 tisuća pilića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zašto ne, ovo je malo relaksacija uz fizički napor, mada je i jedan i drugi dio stresan, ovo je proizvodnja", izjavio je Vladimir Kurešić, dobitnik potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Za tu proizvodnju – konkretno za proširenje jedne hale – sada je ima 2 milijuna i 400 tisuća kuna više. 

"Kontrolirali su sve od lokacijske dozvole, građevinske, konzultanti su sve to profiltrirali, pa smo poslali u ministarstvo tak da je kontrolirana svaka rečenica i svaki broj", kazao je Vladimir Kurešić, dobitnik potpore iz Programa ruralnog razvoja.

Pa je tako Vladimir jedan od 8 hrvatskih poljoprivrednika koji su podijelili 84 milijuna kuna iz EU programa ruralnog razvoja. Ministar poljoprivrede smatra da je sustav bodovanja trebao favorizirati velike, a ne male. 

"Dalo bi se razgovarati da su kriteriji mogli biti stroži kvalitetniji i sve ostalo, ali nažalost to su još uvijek ne kosturi nego čudovišta iz ormara koja ispadaju", poručuje Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Nikakva čudovišta - uzvraća onaj za čijeg su se mandata krojili kriteriji natječaja. 

"To je zlonamjerno i neprofesionalno. Natječaj je zatvoren u siječnju 2016. godine, obrada je trajala preko godinu dana i na koji način to dovoditi u vezu s bivšim ministrom jakovinom koji ne radi tu već 13 mjesec", izjavio je Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede.

Morali smo tako dati novac jer su tako uvjeti postavljeni - kaže Tolušić.

"Natječaj ne možemo poništavati jer prijete nam onda sudske tužbe koje ćemo izgubiti, opet kažem natječaj je legalan sam po sebi", dodaje.

A Jakovinin nasljednik i Tolušićev prethodnik, MOST-ov Davor Romić, proziva Jakovinu.

"Meni je čudno da je taj natječaj uopće bio raspisan jer ministar Jakovina nije ni dovršio mjeru 411 iz prvog kruga i ostale su velike velike dileme koje su bile vezane na taj natječaj".

Dilema ovog natječaja bila je i kako je moguće da je jedan od dobitnika 22 milijuna poljoprivrednih kuna vodi tvrtku za servisiranje vatrogasnih aparata - vlasnik te tvrtke javio nam se i negirao sve optužbe.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!