Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zločin kod vojnića 2013.

Ponovno suđenje Bošku Šapiću za dvostruko ubojstvo: ukinuta kazna od 22 godine u zatvoru

Ponovno suđenje Bošku Šapiću za dvostruko ubojstvo: ukinuta kazna od 22 godine u zatvoru
Thinkstockphotos.com

Do novog suđenja dovelo je drugačije viđenje istog događaja od strane dvojice ispitanih svjedoka o okolnostima koje su prethodile sukobu u kojem je Šapić nožem ubio Horvatića i Vučkovića

Nakon što je u lipnju prošle godine Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku zatvorsku kaznu od 22 godine u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Karlovcu započelo novo suđenje Bošku Šapiću za ubojstvo dvojice mladića, Alvina Horvatića i Dejana Vučkovića, nožem u Vojišnici kod Vojnića 2013.

Kako je u ime tužiteljstva rekao Zdravko Car Vrhovni je sud presudu ukinuo "zbog bitnih procesnih povreda Zakona o kaznenom postupku, dok je Šapićev branitelj Ljubiša Drageljević dodao da je "do ukidanja presude došlo zato što izreka presude na odgovara obrazloženju", odnosno da postoji "nepodudarnost u interpretaciji samog događaja".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do novog suđenja dovelo je drugačije viđenje istog događaja od strane dvojice ispitanih svjedoka o okolnostima koje su prethodile sukobu u kojem je Šapić nožem ubio Horvatića i Vučkovića 2. studenoga 2013. ispred narodnjačkog kluba u Vojišnici kod Vojnića. Rasprava je pokrenuta ispočetka i to pred izmijenjenim sudskim vijećem, kojem više ne predsjedava sudac Ante Ujević već sutkinja Sanda Janković.

Prva saslušanja svjedoka Vlade Vrge i Tomislava Kulića otvorila su i pitanje  oko stradanja Vučkovića, za što nema neposrednih očevidaca, i dileme je li to usmrćenje ubojstvo iz nehaja ili prekoračenje nužne obrane. Za Drageljevića također su bitne i okolnosti prije sukoba Šapića s Vučkovićem i Horvatićem, čime on aludira na Šapićevo stanje svijesti opisano kao "jaka prepast" uslijed toga što je bio nasilno izvučen iz vozila pa su i njegove reakcije morale biti uvjetovane tim okolnostima.

Vrga je ustvrdio da je u času kad je Horvatić silom izvlačio Šapića iz automobila u kojem je bila i njegova bivša djevojka Viktorija Jakuš-Mejarec, oko vozila bila gužva i najmanje sedam do osam ljudi, dok je Kulić izjavio da su prema Šapićevom automobilu koji je stao, potrčali samo Vučković i Horvatić. Kulić je također rekao da nije vidio Horvatićevo ubojstvo jer se tada posvetio spašavanju Vučkovića, koji je prerezanoga grkljana krenuo prema kafiću.

Viktorija Jakuš-Mejarec, koja je kratko prije ubojstva prekinula vezu s Horvatićem i započela vezu sa Šapićem, nije se danas pojavila na svjedočenju, opravdavši se majčinskom skrbi za nedavno rođeno dijete pa će se tijekom daljnje rasprave, uz suglasnost obrane, bez njenog ponovnog saslušanja samo pročitati njena ranija tri iskaza.

Drageljević je nakon ročišta rekao Hini da će obrana pokušati dokazati da se ovdje ne radi o teškom ubojstvu zbog ljubomore.  U izreci ukinute presude tvrdilo se da je Šapić najprije napao Alvina Horvatića i ubo ga nožem, a nakon toga i Dejana Vučkovića. U obrazloženju se pak tvrdi da je Šapić najprije napao Vučkovića koji se onda udaljio, pa je nakon toga došao Horvatić kojeg je onda Šapić ubo.

"Tu smo se žalili i mi i državno odvjetništvo, Vrhovni sud je usvojio obje žalbe i sad bismo u ponovnom suđenju i pred novim sudskim vijećem trebali to raščistiti", kazao je Drageljević.

Suđenje se nastavlja u utorak saslušanjem drugih svjedoka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!