Ostani doma
Novosti / Hrvatska

utrka za gradonačelnika

Prvo ekskluzivno predizborno istraživanje za Zagreb: ima li Bandić i šesti mandat u rukama i zašto HDZ strahuje od Brune Esih?

U ekskluzivnom istraživanju koje je za RTL pripremila agencija Promocijaplus Damira Gregoret otkriva kako u bitci za 6. mandat stoji aktualni gradonačelnik Milan Bandić

U Zagrebu se ozbiljno zagužvalo, puno je kandidata, u prvom se krugu zasigurno neće znati tko će pobjediti u glavnom gradu.

To pokazuju i podaci iz naše ankete. I nakon 16 godina aktualni gradonačelnik još uvijek vodi s nešto manje od 30 posto potpore, no na prošlim je lokalnim izborima u prvom krugu osvojio 47 posto. Sada ga u stopu prati Anka Mrak Taritaš, HNS-ova kandidatkinja koju je podržao i SDP. Sandra Švaljek je treća s gotovo 20 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 

A iza nje nezavisna Bruna Esih koja je postala saborska zastupnica preko liste HDZ-a, a sada vidimo uživa gotovo dvostruko veću potporu od HDZ-ovog kandidata Drage Prgometa. Ivan Pernar ubire očito protestne glasove. MOST-ov Marko Sladoljev je na jedan posto. 

Po ovim podacima u drugi krug će Bandić i Mrak Taritaš, a rezultat bi tada bio potpuno neizvjestan! 42:41 - mrtva trka, svaki glas mogao bi presuditi, vidimo ima neodlučnih, oni bi mogli odlučiti pobjednika. Treba reći da bi u ovom izboru više od 70 posto HDZ-ovih birača odabralo Bandića, a 60 posto pristaša Sandre Švaljek zaokružilo bi HNS-ovku. 

A ako se u drugom krugu Švaljek suoći s aktualnim gradonačelnikom situacija je slična - ponovno borba za svaki glas. HDZ-ovci u ovom slučaju još češće biraju Bandića, čak njih 74 posto, a s druge strane sličan postotak glasača koalicije oko SDP-a  bira Švaljek. I u jednom i u drugom scenariju odlučivat će nijanse i kampanja koja se tek treba zahuktati.

Većinu nema nitko, rezultati su slični onima na prošlim lokalnim izborima. 

Ali razlika ima; lani su Bandićeva i lista SDP-ove koalicije osvojile jednak broj mandata, a sada SDP ostaje na istome, a Bandić i ovdje pada. Zanimljivo da je listu SDP-ove koalicije tada nosio Davor Bernardić, a sada će to biti HNS-ova Mrak Taritaš.
HDZ je na sličnome, Plenkovićev utjecaj zasada se ne vidi u brojkama, ali trostruko je veća potpora listi nego Prgometu kao kandidatu. 

U Skupštinu stiže i Bruna Esih sa 7 posto, a MOST-ova je lista nadomak praga.

Borba na desnici svakako je zanimljiva, no treba reći da Prgometa podržava 25 posto HDZ-ovih birača, Esih njih 17 posto, a čak trećina HDZ-ovaca i u prvom krugu bira Bandića. Bruna Esih je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima ostvarila odličan rezultat i ušla u Sabor, ali preko liste HDZ-a, s kojim se sada direktno bori u Zagrebu. Nakon ovakvog omjera i žestokih sinoćnjih poruka Plenkovića Bruni Esih i Hasabegoviću, pravi obračun na desnici tek se očekuje.

DETALJNU ANALIZU IZBORNIH PREFERENCIJA ZA ZAGREB POGLEDAJTE U NAŠEM STATISTIČKOM CENTRU

 

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!