Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Borba za zvanje

Čak 55.000 studenata stručnih studija strepi - Barišić protiv Borasa

Postoji mogućnost da sveučilišni diplomski i stručni diplomski studiji uskoro više neće biti izjednačeni, što znači da njihove diplome više neće jednako vrijediti

Ovaj tjedan za 55 tisuća studenata u Hrvatskoj pitanje je budućnosti. Ono što zabrinjava je da bi Zakon koji je u pripremi svima njima mogao, možda i retroaktivno - oduzeti konkurentnost na tržištu. 

Studenti graditeljstva, elektrotehnike i ekonomije - protiv diskriminacije! Žele da njihove diplome i dalje budu jednake diplomama sveučilišnih studija. U suprotnom...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne bi više bili prepoznatljivi na tržištu rada, pogotovo ovdje u Hrvatskoj. Ali i u Europskoj uniji. Nas se zapravo degradira", tvrdi Zvonimir Vukić, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na stručnim studijima studira 55 tisuća studenata, što je trećina studenata u Hrvatskoj. Baš kao u drugim europskim državama, i u Hrvatskoj su stručni i sveučilišni diplomski studiji izjednačeni. Ali novim zakonom to bi se moglo promijeniti. 

"I zakoni na primjer o akademskim i stručnim nazivima će se sigurno mijenjati. To će biti jedan domino efekt koji nećemo moći zaustaviti, ako ovo sada ne srežemo u korjenu. A i samo  gospodarstvo Hrvatske će biti dovedeno u jedna upitno stanje jer će biti potraga za stručnjacima odnosno specijalistima, a njih više neće biti", tvrdi Anita Štokić, studentica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Sve je još prošle godine pokrenuo rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Od Ustavnog suda zatražio je ocjenu ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Izjednačeni sveučilišni i stručni diplomski studiji za njega su - pogreška.

"Ipak mora postojati razlika prilikom nastavka školovanja jer su sveučilišni studiji znanstveno-stručni. Dakle, imate i struku i znanost, a veleučilišni su stručni. Ne može biti ista razina u smislu dostignutih kompetencija. Mi predlažemo dvije različite razine, ali u okviru 7. stupnja", kazao nam je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ustavni sud Zakon je poslao na doradu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je s dva prijedloga. Onaj glavni, koji podupire i ministar predlaže da sveučilišni i stručni studiji ostanu na istoj razini. Alternativni prijedlog stručne studije spustio bi na nižu razinu. 

A upravo protiv toga bune se i bivši studenti. Strahuju od retroaktivne primjene spornog Zakona

"Smatram da bi tim alternativnim prijedlogom, ukoliko on stupi na snagu, izgubio članstvo u Komori budući da sam zaposlen u kompaniji kao voditelj projekata. Time se dovodi u pitanje da li ja jesam uopće kompetentan za tu radnu poziciju", priča nam Dražen Komar, stručni specijalist inženjer elektrotehnike.

Javna rasprava o budućnosti studenata stručnih studija traje do petka u ponoć. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!