Ostani doma
Novosti / Hrvatska
ramljak se primio posla

Dan u kojem je spašen Agrokor - pao dogovor Vlade, dobavljača i banaka! Ramljak preuzeo upravljanje: 'Alvarez će dobiti priliku'

Predstavnici banaka vjerovnika podržavaju zakonski i institucionalni okvir za Agrokor te će osigurati prvu tranšu likvidnosti, do 150 milijuna eura

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Postignut dogovor s dobavljačima, isporuka stigla u Konzum: kojim redom će se isplaćivati njihova potraživanja?

 

Sinčić: Ramljak je vjerojatno došao kako bi sve rasprodao; Z.Marić mora otići

Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" da je vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak "vjerojatno došao po zadatku da sve rasproda" te ocijenio da ministar financija Zdravko Marić mora otići.

"Ne vjerujemo ovoj vladi, ne vjerujem da će gospodin Ramljak napraviti dobar posao, nadam se da sam u krivu, no najvjerojatnije je došao po zadatku da sve živo rasproda, rastrga i razvuče na sve strane i da ugasi to malo proizodnjee što je ostalo", kazao je Sinčić.

"Ramljak je radio za Borislava Škegru, bio u HEP-u gdje ga je vjerojatno tamo stavio Radimir Čačić, dobro je povezan s tim strukturama i ne očekujem ništa drugo nego da će zaštititi velike", dodao je.

Sinčić smatra da je i ministar financija Zdravko Marić "došao po zadatku"  te ocijenio da treba otići iz Vlade. 

"Zakon o faktoringu je mijenjan prije koji mjesec kako bi se prikrile muljaže s mjenicama, mijenjan je Zakon o računovodstvu kako se informacije o Agrokoru ne bi na vrijeme saznale, nego tek nakon lokalnih izbori, sve to u režiji Zdravka Marića", izjavio je Sinčić ustvrdivši da je Marić znao u kojem je stanju Agrokor.

Vrdoljak: Od povjerenika očekujem sve što "Titanik Vlada" nije bila u stanju napraviti

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak, komentirajući u ponedjeljak najnoviji razvoj situacije s Agrokorom, poručio je kako očekuje od (Vladinog) povjerenika odlučnost, brzinu, znanje i rezultat - sve ono što ova "Titanik Vlada" nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca.

Izgubljena tri mjeseca su dovela do katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljnih problema kod dobavljača u sustavu Agrokora, upozorio je Vrdoljak te dodao da ga ne zanimaju imena i da od povjerenika očekuje dijalog. "Od povjerenika očekujem dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć“, rekao je Vrdoljak.

Podsjetio je na pet amandmana koje je HNS kao konstruktivna oporba predložio s ciljem zaštite malih i velikih dobavljača. Da su HNS-ovi amandmani bili prihvaćeni dobavljači bi bili zakonski zaštićeni i ne bi se nalazili u ovakvom problemu, ustvrdio je Vrdoljak .

Zatražena ocjena ustavnosti za lex Agrokor

Četiri dana od donošenja tzv. lex Agrokor Ustavnom sudu poslan je i prvi prijedlog za ocjenu ustavnosti tog zakona koji je podnio doktor pravnih znanosti i medijski analitičar Goran Vojković.

Više pročitajte OVDJE.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a pozdravlja dogovor s dobavljačima i bankama

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš pozdravio je u ponedjeljak poslijepodne razvoj situacije oko koncerna Agrokor i imenovanje izvanrednog povjerenika. To je dobro, jer je postignut dogovor i sa dobavljačima, što je ključno da sustav može funkcionirati, i sa bankama za isplatu svih dobavljača da taj proces ide dalje svojim tijekom, rekao je Paradiš nakon izlaska sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Pozdravio je izbor Ante Ramljaka za izvanrednog povjerenika. To je, pojasnio je, dobro zbog niza situacija koje su se dogodile nakon njegova imenovanja, a koje su dobre za radnike  - računi tvrtki su odblokirani, postignut je dogovor s dobavljačima, roba će ići prema Konzumu, i što je najbitnije, radnici će plaće dobiti do kraja tjedna.

Prognoze za skoru budućnost nije želio iznositi. "Situacija koja se dogodila, dogodila se dobro, priželjkivali smo ju cijeli prošli tjedan, razgovarali na te teme. Situacija od petka, od zahtjeva dužnika do sjednice Vlade i rekcije Trgovačkog suda je brza i to je dobro. Odradili su to dobro, kvalitetno, sad je na povjereniku i na svima koji će biti u tom procesu da odrade svoj posao. Želimo im puno sreće i uspjeha" izjavio je Paradiš.

Izrazio je nadu da će i situacija za zaposlenike Agrokora biti dobra. U proizvodnjama unutar Agrokora nema viška radnika, ima li ih upravama i menadžmentu, to će odlučit povjerenik. Ide sezona, posla će biti, radnici će imati što raditi, a na njima je da osiguraju plaće, poručio je Paradiš nakon gotovo četverosatnog sastanka koji se ranije napustili neki sindikalni čelnici koji nisu davali izjave.

Vlasti BiH traže sastanak s čelnicima Agrokorovih tvrtki

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović najavio je u ponedjeljak sastanak predstavnika vlasti u toj zemlji s članovima uprave "Konzuma", koji je u BiH registriran kao posebna tvrtka, kako bi se razmotrilo njegovo poslovanje i mogući učinak krize koja je potresla "Agrokor".

Šarović je novinarima potvrdio kako će sastanak biti održan u utorak, a sudjelovanje su najavili i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te ministar financija Vjekoslav Bevanda, kao i predstavnici vlade Federacije BiH.

Pozvani su predsjednik uprave "Konzuma" u BiH Tomislav Bagić, direktori još četiri tvrtke koje su dijelovi "Agrokorova" koncerna poput "Sarajevskog kiseljaka", kao i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

Šarović je kazao kako u Vijeću ministara žele jasan uvid u stanje tvrtki koje mogu osjetiti posljedice krize u "Agrokoru", a to se odnosi kako na iznos dugovanja dobavljačima tako i na planove koji mogu imati utjecaja na status zaposlenih u povezanim tvrtkama. Samo "Konzum" u BiH zapošljava više od pet tisuća radnika.

"Interes BiH je da 'Konzum' i druge kompanije u sastavu 'Agrokora' koje posluju u BiH stabiliziraju stanje i nastave normalno raditi", kazao je Šarović. Vlasti u BiH nagađaju kako trenutačni dugovi tvrtki povezanih s "Agrokorom" dobavljačima u BiH iznose između 230 i 250 milijuna konvertibilnih maraka (117 do 127 milijuna eura).

Ramljak preuzeo vođenje koncerna

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je u ponedjeljak da je završen sastanak u Agrokoru na kojem je izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavio primopredaju s dosadašnjom upravom koncerna, a Ramljak je izvijestio da je od danas preuzeo vođenje koncerna te da mu je prioritet dogovoriti s bankama sve detalje za tekuću likvidnost.

Više pročitajte OVDJE.

Vidaković i Brlošić u vjerovničkom vijeću zastupaju dobavljače

U privremeno vjerovničko vijeće Agrokora ulazi prokuristica Kraša Marica Vidaković u ime velikih dobavljača i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić u ime malih dobavljača i proizvođača, doznaje se u ponedjeljak iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Iz Koordinacije najavljuju da će se poslijepodne ili večeras sastati s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, koji će ih izvijestiti o detaljnom planu za izlazak iz krize tog koncerna.

"Dobavljači i proizvođači su umjereno optimistični i vjeruju da će u suradnji s vladinim povjerenikom riješiti sva otvorena pitanja", kazali su iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a u međuvremenu su i deblokirani računa koncerna i njegovih tvrtki.

Po riječima premijera Plenkovića u ponedjeljak u Vladi nakon sastanka s dobavljačima, Ramljak će danas doći u Agrokor, snimiti stanje, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem situacije u kompaniji, a u tome će mu „sva saznanja i informacije o poslovnim odnosima, očekivanjima, obvezama i tražbinama koje imaju dobavljači biti vrlo korisna kako bi stekao cjeloviti uvid”.

Također, kazao je, od dobavljača se očekuje i da danas tijekom dana nominiraju predstavnike u privremeno vjerovničko vijeće, i to jednog ispred velikih i jednog ispred malih dobavljača, a u dogovoru sa svim dobavljačima.

U to vijeće,  s ukupno pet članova, uz predstavnike dobavljača još trebaju biti određeni predstavnici velikih banaka vjerovnika (1), manje izloženih banaka (1) te vlasnika obveznica (1).

SDP: Izbor Ramljaka nastavak je HDZ-ove politike iz vremena pretvorbe

Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u ponedjeljak da je izbor Ante Ramljaka za povjerenika za Agrokor nastavak HDZ-ove politike iz doba pretvorbe i da pokazuje da je "pravi ministar gospodarstva" Borislav Škegro, te zatražio da se zaštite radnici i  mali dobavljači, isplate plaće te popišu sve tražbine Agrokora i o tome obavijesti javnost.

"Iako znate da SDP nije podržao takozvani lex Agrokor jer smatramo  da nije dobar okvir za rješavanje problema oko koncerna  Agrokor jer nije sistemski zakon, iako sam izbor povjerenika govori o jednom kontinuitetu HDZ-ove politike još iz vremena pretvorbe gdje možemo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor pravog ministra gospodarstva, a to je gospodin (Borislav) Škegro, čime nismo sretni, ipak  želimo da povjerenik uspije isplatiti plaće. Tražimo da zaštiti radnike i male dobavljače i u roku od 30-ak dana popiše sve tražbine i javno ih objavi kako bi svi građani Hrvatske znali kakva je prava situacija u Agrokoru", kazao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare.

Plenković: 'Imamo podršku banaka'

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon sastanka s Koordinacijom odbora banaka kreditora Agrokora, kazao da predstavnici banka vjerovnika podržavaju zakonski i institucionalni okvir za Agrokor te će osigurati prvu tranšu likvidnosti, od 150 milijuna eura, za taj koncern.

Predstavnici banaka podržavaju zakonski i institucionalni okvir i daju podršku Anti Ramljaku, koji je postavljen za izvanrednog povjerenika Agrokora, kazao je u izjavi za medije Plenković.

Istaknuo je i da je dogovoreno da šest banka vjerovnika daju novu svježu likvidnost - dakle novi kredit Agrokoru, kako bi osigurao poslovanje, isplatio dobavljače i radnicima dao plaće do Uskrsa.

"To je spremnost koju su banke potvrdile. Riječ je o iznosu do 150 milijuna eura. Tijekom popodneva definirat će se detalji tog dogovora", izjavio je Plenković.

Osvrnuvši se na problem mjenica, Plenković je kazao da su banke izrazile razumijevanje za posebnost toga problema. "Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje u kojem bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstva, na kraju ta sredstva i vratio. Mislim da postoji jedan konsenzus kako je ovo pitanje bitno i zbog pouzdanja i povjerenja prema dobavljačima, a i rješavanja toga pitanja, koje mislim da u budućnosti treba puno obazrivije i s dužnom pozornošću i pratiti i ulaziti u takvu vrstu poslovnog odnosa". istaknuo je između ostaloga premijer.

Po riječima predsjednika Uprave Zagrebačke banke Miljenka Živaljića ispred koordinacije odbora kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju program restrukturiranja Agrokora i potvrdio da će osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura.

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!