Novosti / Hrvatska

nenad bakić za rtl danas

'Agrokor neće utjecati na krizu jer postoji previše racionalnih aktera da bi dozvolili da propadne'

'Naša je situacija već zaslužila veći rejting, agencije su trenutno na holdu, ali kriza će se uskoro riješiti, i neće utjecati', poručio je Bakić

Jedini je jasno argumentirao da turistička sezona 2015. neće biti ugrožena; jedini je predvidio točni rast BDP; sada, unatoč situaciji s Agrokorom očekuje povećanje rejtinga RH! 

Taj je čovjek Nenad Bakić, investitor i poduzetnik, filantrop i posebni savjetnik predsjednice države, a ugostili smo ga i u RTL-u Danas kako bi nam objasnio svoje stavove o budućnoj gospodarskoj klimi u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što Vam daje za pravo da tako optimistično predviđate povećanje rejtinga RH?

Makroekonomska situacija je u takvoj povoljnoj situaciji, da takva nije bila u posljednjih sedam, osam godina. Ne samo da imamo iznimno jak porast BDP-a u zadnjem kvartalu, nego je on i jako kvalitetan. Primjerice, u prva dva mjeseca potrošnja u maloprodaji je rasla 6 posto,  a istovremeno se smanjuje robni deficit, a  to se nije dogodilo nikad u povijesti Hrvatske. Očekujemo sjajnu turističku sezonu, naše neto razine stalno obaraju rekorde, udio javnog duga u BDP-u se smanjuje, isto kao i opća zaduženost Hrvatske. 

Je li kriza Agrokora sistemska. Što kažu svjetska tržišta?

Naša je situacija već zaslužila veći rejting, agencije su trenutno na holdu, ali kriza će se uskoro riješiti, i neće utjecati. Agrokor neće utjecati na krizu jer postoji previše racionalnih aktera da bi dozvolili da propadnu.

Trebaju li radnici strahovati za svoja radna mjesta? 

Trebaju jer je kriza, ali Agrokor nije samo krovna kompanija, većina je radnika u operativnim kompanijama. Ako Agrokor propadne, to ne znači da će propasti Konzum, Jamnica, Ledo ili neka druga društva. Najveća sigurnost je jako tržište rada jer u hrvatskoj imamo izrazit porast broja zaposlenih u posljednjih dvije godine. Sigurnost svakog radnika je da on zapošljiv. 

Tko je danas vlasnik Agrokora?

Todoriću se pripisuje ono što je i što nije. On je imao poslovni put koji se pokazao neuspješan, što ne znači da je on iracionalni preuzimao rizike. Ako netko u takvoj strategiji napravi loše, ne znači da je to namjerno napravio. 

Je li li bio potreban ovakav zakon ili je trebalo pustiti tržištu da riješi ovu situaciju?

Mislim da je zakon bio potreban u ovom obliku, ali treba se provesti dobro. 

Više pogledajte u prilogu.

Izdvojeno

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!