Novosti / Hrvatska

najkritičnija informatika

Ministar Barišić za RTL otkriva detalje koji očekuju učenike

Pavo Barišić u trenutku kada se tek nagađa što bi reforma školstva trebala donijeti i tko će ju uopće voditi, pred kamerama RTL-a otkriva detalje

Sada je i sigurno - zaključivanje ocjena na polugodištu vraća se. Zbog ukidanja prije četiri godine učenici bi se previše opustili, a popravak ocjena je bio teži, objašnjava ministar Pavo Barišić. 

"To je sad na razini stručnih tijela agencije za odgoj i obrazovanja i ministarstva da se vrati zaključivanje na polugodištu, to je tradicija koja smo dugo imali koja je ukinuta na određeno vrijeme", kaže Barišić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, glavno pitanje za obrazovnu reformu je uvođenje devetogodišnje ili ostanak na osmogodišnjoj obveznoj školi. 

"To su stvari za koje je potrebno stručno povjerenstvo i posebna skupina koja će se samo time baviti", dodaje Barišić. 

Nakon što je 2014. predškola postala obvezna, u Europskoj uniji vode Hrvatsku kao državu s devetogodišnjom školom. Zato je, kaže ministar, cilj povećati broj djece koja idu u vrtiće, pa bi se po uzoru na sjevernoeuropske države uveli takozvani tipski vrtići.

"To su planski izgrađeni objekti koji se mogu po istim nacrtima koristiti za većinu objekata", tvrdi ministar obrazovanja.

Dok u Finskoj učenici uče programirati već u prvom razredu, kod nas je informatika u 7. i 8. razredu tek izborni predmet. A tako će čini se, i ostati.

"Nemamo dovoljno osposobljenog nastavnog kadra u ovom trenutku koji može izučavati takve sadržaje", objašnjava ministar. 

Sličan problem je i s poduzetništvom i domaćinstvom, za koje postoji potreba ali nema uvjeta da budu obvezni predmeti u osnovnim školama. 

"Ako bude proces uspješan, 2018. i 2019. uvesti ćemo novi kurikulum. Hoće li biti spremni svi ili dio, ovisit će o ekspertnoj skupini", zaključio je Barišić. 

Kao dugoročni cilj je i uvođenje jednosmjenske nastave, koji je za sada neostvariv u 50 posto hrvatskih škola.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!