Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PARK SAVICA

Prosvjednici poručili: 'Ako postoji novac za uređenje parka, on neće ispariti nakon mjesec dana'

Prosvjednici poručili: 'Ako postoji novac za uređenje parka, on neće ispariti nakon mjesec dana'
Slavko Midzor/PIXSELL

'Podupiremo sva rješenja u skladu s demokratskim procedurama, a ne samovolju jednog čovjeka na čelu grada'

Inicijativa Čuvamo naš park službeno je izašla s priopćenje s njihovim zahtjevima za uređenjem parka Trnjanska Savica, dodavši kako je noć u parku protekla mirno te kako jutros nema radnika, bagera, niti kamiona, ali policija redovno dežura. Ovo je njihovo priopćenje:

Nakon što je gradonačelnik već preorao dio parka Tranjanska Savica i nakon što je u srijedu pokušao nasilno opravdati devastaciju zelene površine “uvoznim” zagovornicima svog projekta, osjećamo se obaveznim ponoviti naše zahtjeve da tražimo uređenje parka u demokratskoj i zakonskoj proceduri, da se zalažemo za javnu raspravu o potrebama za uređenje parka temeljem čega bi se izradio program i raspisao natječaj za uređenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mi stanovnici imamo svoje potrebe i ideje o tome kako treba urediti park. Potreban nam je veći prostor za djecu, sprave za odrasle, prostor za pse, pitka voda, novi koševi i klupe… I nadasve prirodni materijali. U javnoj raspravi, zajedno sa strukom želimo da svi stanovnici izraze i usklade svoje želje i potrebe. 

Za provedbu takve rasprave postoje jasna pravila i zakonom propisane procedure. Za početak, mora se provesti inicijalna javna rasprava na kojoj će se stanovnici dobiti osnovne informacije o onome što se planira. Nakon toga treba treba osigurati dovoljan vremenski period da svi koji su zainteresirani mogu iskazati svoje mišljenje, a zatim uključiti struku koja će na temelju iskazanih potreba onih kojih se to najviše tiče i poštujući pravila struke, najprije sastaviti program natječaja, a zatim raspisati i provesti javni natječaj za najbolje rješenje. Postupak provedbe natječaja također uključuje javnu raspravu i mogućnost da građani još jednom izraze svoje mišljenje i tako sudjeluju u odabiru najboljeg rješenja. 

Ako postoji novac za uređenje parka, on neće ispariti nakon mjesec dana. I dalje će nam biti na raspolaganju. 

Da li je demokratski da stanovnici Savice prvu informaciju o uređenju parka dobijaju objavom gradonačelnika iz čijih leđa već kopaju bageri? Nema potrebe za noćnim iskapanjima i provedbom projekta koji, ako ne računamo uski krug ljudi u Gradu, nitko od javnosti nije vidio. Novac će na računu biti i nakon izbora kada će se formirati Mjesni odbor, Vijeće gradske četvrti i kada ćemo cijelu proceduru moći provesti u skladu sa zakonom.

Podupiremo sva rješenja u skladu s demokratskim procedurama, a ne samovolju jednog čovjeka na čelu grada. Lažiranju demokracije su stanari Savice već jednom rekli ne, pa niti sada neće proći! A milijuni namijenjeni parku neka pričekaju najbolje rješenje!

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!