Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'HNS protiv Marića i protiv Petrova'

Vrdoljak za RTL Danas: 'Željka Markić je postala jedan od ideologa Mosta'

Na pitanja o političkim aktualnostima u studiju RTL-a odgovarao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, između ostalog čestitavši Plenkoviću na rješavanju problema na granicama

Danas ste napali Most zbog prevrtljivosti. Što im točno zamjerate?
"Zamjeram im način komunikacije u javnom prostoru. Dugačka je lista mojih zamjerki prema njima, ali ovo im najviše zamjeram u zadnjim danima. Trebamo pokazati odgovornost prema narodu koji zastupamo u Saboru. Sanjam trenutak kad će se hrvatska politika baviti rezultatima i idejama, a ne lažima i drugim političarima. Pokušavam u ovom osjetljivom trenutku biti drugačiji. Vezano uz Most, da ne govorimo o sadržaju koji je Most napravio - zaustavljanje kurikularne reforme, povjerenje Barišiću, jamstva, pa čak i dovođenje u pitanje prava na abortus."

Izjavili da će "SDP objasniti zašto glasaju za Božu Petrova i Željku Markić". O čemu Vi to pričate?
"Potpuno je jasna pozicija Željke Markića. Petrov je izrastao iz Hrasta i svi ti ljudi su imali priličnu jasnu vrijednosnu agendu u zadnjih godinu i pol dana. Nakon odlaska Relkovića, sve informacije govore da se Markić pridružuje Mostu kao jedan od glavnih ideologa, jer je utjecajna u tim krugovima."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Je li to uteg kandidaturi Anke Mrak Taritaš za gradonačelnicu Zagreba?
"Neće biti uteg. Ona ide na lokalne izbore, pokazati se kao osoba koja jedina može pobijediti Milana Bandića i pokazati promjenu koju Zagreb zaslužuje."

Željka Markić je upravo poslalala priopćenje u kojem poručuje da Vas nije lako voljeti i da ni na koji način nije uključena u borbu između HDZ-a i Mosta?
"Ona je jasno rekla da je gnjusno slušati mene kad kritiziram Most. Jasno je da ona mene ne voli, kao ni ja nju. Imamo potpuno različite stavove. Ja samo želim da hrvatskih građani znaju tko je tko i što zastupa, je li to otvorena Hrvatska ili klerikalna.

Tko je srušio Vladu - HDZ ili Most?
Oboje. Jednako su odgovorni. U istoj mjeri.

Sada kreće rasplet u parlamentu, ali Grmoja danas poručuje da se o povjerenju Petrovu može glasati i za mjesec dana. Podržavate li takvu mogućnost?
"To ne bi bilo pristojno. Prvo treba glasati o ministru Marića, a nakon toga o predsjedniku Sabora."

HDZ ih je nazvao skupinom opasnih ljudi. Je li to pretjerano?
"Mislim da da. Najlakše je kritizirati na bezobrazan način, ali ja biram pristojniji način. I njima bih to preporučio."

Što kažete na stil kojim se SDP-a uključuje u cijelu priču?
"Vrlo je neobičan. Mislim da je fokus javnosti trebao biti na odnosu HDZ-a i Mosta, s jasnim stavovima kako će glasati. Mi smo jasno rekli: glasamo protiv Marića i protiv Petrova. SDP je trebao obrazložiti sve svoje odluke, a ne prebacivati potencijalni nemir u opozicijske redove."

SDP kaže da je spreman za izbore, vjerujete li u to?
Svi će vam to reći prije izbora. Ali svima je muka, izgubit ćemo ponovno 300 milijuna kuna. I to je stvarno izbor koji je loš izbor."

Danas je test dogovora Cerar-Plenković. Vjerujete li da će Slovenci poštivati dogovor?
"Taj problem se nije trebao dogoditi. Dok smo se bavili unutarnjim problemima, dogodio nam se problem na granici. Ali ako su istinite vijesti da je premijer u razgovoru s Cerarom i Junckerom riješio taj problem, onda čestitamo i dobro da je to učinio prije turističke sezone. Ali do toga nije trebalo doći, jer dok se bavimo marginalnim stvarima, onda nam se to dogodi. Prema mojim informacijama, Slovenci će poštivati dogovor."

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!