Ostani doma
Novosti / Hrvatska
Marić ostaje, Petrov odlazi!

Ustavni misterij se nastavlja, Reiner: 'Ne vidim razlog zašto bi predsjednica raspisivala nove izbore'

Hrvatski sabor je poimence glasovao o neiskazivanju povjerenja ministru Mariću. Rezultat je bio 75:75. Kao što se i šuškalo, Tomislav Saucha je podržao ministra Marića, dok je Željko Glasnović napustio sabornicu tijekom glasovanja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Vlada bivše Mostove ministre razriješila članstva u koordinacijama

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak razriješene Mostove ministre razriješila dužnosti u koordinacijama kao svojim stalnim radnim tijelima.

 Vlada je priopćila kako je izmijenila odluku o imenovanju stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske na način da se razrješuje dio dosadašnjih članova te imenuje dio novih članova.

 U Koordinaciji za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava razriješeni su bivši Mostovi ministri Ante Šprlje, Slaven Dobrović i Vlaho Orepić, a imenovani su Kristian Turkalj, Mario Šiljeg i Robert Kopal.

 Kovačić, Orepić i Šprlje razriješeni su i članstva u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje, a na njihova su mjesta imenovano Darko Nekić, Robert Kopal i Kristian Turkalj, koji su bivše Mostove ministre zamijenili i u Koordinaciji za pravosuđe i upravu.

 U Koordinaciji za gospodarstvo i društvene djelatnosti razriješeni su Dobrović i Šprlje, a imenovani Šiljeg i Turkalj.

 Mostovci Kovačević i Šprlje razriješeni su i članstva u Koordinaciji za upravljanje državnom imovinom, a na njihova su mjesta imenovani Nekić i Turkalj.

 U Kadrovskoj komisiji razriješen je Ivan Kovačić, iz Administrativne komisije Ante Šprlje.

Ustavni misterij se nastavlja: sutra saznajemo idemo li na parlamentarne izbore 4. lipnja

Ustavni misterij se nastavlja: sutra saznajemo idemo li na parlamentarne izbore 4. lipnja.

 

Reiner: 'Nadam se da SDP zna da ne postoji funkcija privremenog predsjednika Sabora'

U petak, točnije sutra slijedi još jedan zanimljiv dan u kojem će važnu ulogu imati i jedan od potpredsjednika Sabora Željko Reiner kojeg smo ugostili u RTL Direktu. Što je sve rekao, pročitajte OVDJE.

 

'SDP ima ozbiljnih problema - Saucha je promijenio tijek hrvatske povijesti'

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić ocijenio je u četvrtak u Puli da SDP - "kad treba biti jaka opozicija - ima ozbiljnih problema", a za glasovanje Tomislava Sauche je rekao da je promijenilo tijek hrvatske povijesti.

Miletić je ocijenio da današnji događaji u Saboru "pokazuju kako je hrvatska politička kultura na niskim granama", a Hrvatska je zbog Mosta i HDZ-a već dvije godine "doslovno nigdje".  Ponovio je da  izbori "nikome ne trebaju jer će blokirati zemlju na neodređeno vrijeme", ali, dodao je, ako premijer Plenković nakon današnjeg dana ne pokaže da ima parlamentarnu većinu, treba odmah ići na izbore da se "ova neizvjesna situacija što prije razriješi".

Za Most je rekao da je sinonim za političku nestabilnost i destrukciju, a za HDZ da ostaje na vlasti pod vrlo upitnim okolnostima.

Petrov: Plenković je trebao biti častan kao Karamarko i dati ostavku

Naša reporterka Damira Gregoret razgovarala je s Božom Petrovom koji je na pitanje tko je gori Karamarko ili Plenković, odgovorio ovo:

"Ja bih rekao da je u ovom trenutku ipak malo više čestit Tomislav Karamarko koji je dao otkaz. U ovom trenutku Plenković govori, negira, govori da je Sabor kao najviše zakonodavno tijelo nebitan, izruguje se s hrvatskom javnošću i svime. Laže hrvatskoj javnosti već tjedan dana i uopće ne pomišlja na ostavku što je po meni najmanja razina čestitosti. To je ono što on ne radi nego stvarno laže hrvatskoj javnosti". Više pročitajte OVDJE.

Ustavni stručnjak Mato Palić o tome što kaže Ustav na današnje događaje u Saboru

Iz Osijeka se javio Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo. Je li predsjednik SDP-a u pravu kada kaže da je ovo parlamentarna kriza? Je li po zakonu odluči li HDZ raspustiti Sabor do kraja lokalnih izbora?

 

Grbin: 'Nisam očekivao ovakvu odluku gospodina Sauche, ne znam što je uzrok tome'

SDP je razmišljao o suradnji s Mostom. Živi li ta ideja i dalje, rekao nam je Peđa Grbin. Više pročitajte OVDJE.

 

Reiner ne brine: 'SDP je ozbiljna stranka i ne vjerujem da će svjesno pogrešno interpretirati Poslovnik'

HDZ-ov Željko Reiner danas je preuzeo je predsjedanje sjednicom. Oporba tvrdi da je ovo parlamentarna kriza, da HDZ uzurpira vlast.

U RTL-u Danas gostovao je upravo gospodin Reiner, te prokomentirao najburniji dan u Saboru u političkoj povijesti Hrvatske. Više pročitajte OVDJE.

Predsjednica sutra s čelnicima političkih stranaka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak ujutro održat će razgovore o aktualnoj političkoj situaciji u Republici Hrvatskoj sa čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, na temelju članka 94. stavka 2. Ustava RH, priopćeno je u četvrtak popodne iz Ureda predsjednice Republike.

Kako navode iz Ureda, predviđeno je obraćanje predsjednice Republike.

Ranije danas na konferenciji pod nazivom "Hrvatska kakvu trebamo - obrazovanje, znanost i digitalna budućnost", predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se bez političke stabilnosti i konsenzusa svih političkih stranaka oko najvažnijih tema o kojima ovisi gospodarski i društveni oporavak Hrvatske, ne može govoriti o napretku zemlje.

Naglasila je kako se tek razvojem političke stabilnosti može posvetiti rješavanju ključnih nacionalnih problema - demografskoj obnovi i reformi obrazovanja.

"Demografski problemi nisu problem ideologije, ni desne ni lijeve, već problemi svih građana", rekla je Grabar-Kitrović te dodala da je preduvjet za njihovo rješavanje prihvaćanje dugoročne strategije unutar koje su prioritetne demografske mjere, smanjenje nezaposlenosti, povećavanje izdvajanja za djecu i smanjenje troškova školovanja.

Predsjednica države također je ocijenila da već dvije godine politička nestabilnost paralizira sustav i ne dopušta razvitak i napredak u reformi obrazovanja, što je ključ razvoja hrvatske države. Poduprla je nastavak provodbe cjelokupne kurikularne reforme, ali i upozorila kako je iznimno važno staviti veći naglasak na STEM obrazovanje te povezati obrazovanje s gospodarstvom i tržištem rada.

Petrov se obratio javnosti: 'Plenkoviću je očito trebalo ruku da zaštiti neke druge gazde'

"Čuvao sam dignitet sabora do zadnjeg trenutka. Plenkoviću je očito trebalo ruku da zaštiti neke druge gazde", rekao je sada već bivši predsjednik Sabora Božo Petrov.

"Plenković i HDZ su napravili cirkus od svih institucija, ja tu neću sudjelovati. Građanima će danas biti jasno kakvog predsjednika Vlade imaju. Njemu je svejedno je li ministarstva vode tajnici ili ministri, laže da ima većinu. Rekao je da ima većinu, a danas kaže da je to nebitno pitanje. Bitna mu je moć da se zaštite svi oni koji su sudjelovali u stvarima oko Agrokora", kaže Petrov.

Više pročitajte OVDJE.

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!