Ostani doma
Novosti / Hrvatska

hrvatske katastrofe

Prošle su tri godine od katastrofalnih poplava: voda se povukla, ali su isplivali drugi problemi

Tri su godine prošle od katastrofalnih poplava u Hrvatskoj, stravičnoj nesreći koja je odnijela dva ljudska života, obiteljske kuće, domaće životinje

Tri su godine prošle od katastrofalnih poplava u Hrvatskoj, stravičnoj nesreći koja je odnijela dva ljudska života, obiteljske kuće, domaće životinje. Voda se povukla, no ostale su problemi i posljedice koje se i danas osjećaju. 

Prije tri godine u 15 sati puknuo je Savski nasip. Katastrofalne poplave nosile su sve pred sobom u Županjskoj posavini. Ivan je svjedočio tom stravičnom prizoru i tome kako je njegov susjed Franjo izgubio život.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bio sam se popeo na svinjace tako da sam dobio "ujero" ukoso u stvari, kad se ova kuća od komšije srušila, onda sam dobio, vidio sam prva... druga ... treća ... četvrta kuća, točno željezna ograda, čovjek se držao s jednom rukom, odupirao se skroz dok je imao snage. Jednom kad sam se okrenuo, gledao na bašću da dođe čamac da nam pomognu, odvuku, kad sam se okrenuo – njega više nema", prisjetio se Ivan Jurić iz Rajeva sela.

Ivan nije čekao da mu država obnovi dom i sam je zasukao rukave.

Obnovu ipak nisu dočekali svi. 95 posto su novi domovi, ali ima i dalje ruševnih kuća.

Katastrofalna poplava nije poštedjela ni institucije, niti radna mjesta.

Ispred Pošte u Gunji, voda se odavno povukla, no na površinu su isplivali neki drugi problemi.

"Posla nema. No to nije samo problem Gunje, to je problem Slavonije i Hrvatske. Posebno mlade familije sa djecom. Odlaze u sjevernu Irsku, Austriju, Njemačku, na more, tako da je Gunja danas poluprazna", govori načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

A kako novih problema ne bi više bilo, brinu se Hrvatske Vode koje kreću u rekonstrukciju i pojačavanje savskog nasipa.

"Krećemo s radovima. Razmatrana je kupno dionica od Nove gradiške do Račinovaca duga više od 230 kilometara", izjavio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Prva dionica koštat će 20 milijuna kuna, pa bi poplave trebale biti spriječene, čemu se nada i Ivan s početka naše priče.

"Ne ponovilo se više nikada", rekao je.

I nadamo se, nikada se ponoviti ni neće.

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!