Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ministrica demografije

Murganić: 'Nije bila namjera da prijedlog o povećanju rodiljnih naknada dođe prije izbora'

'Ovo je sistemsko strukturno rješenje i predstavlja temelj za sljedeće godine i za eventualne povišice' tvrdi ministrica Murganić

Iz Vlade je stigao prijedlog koji je iznimno važan za sve roditelje - i one nezaposlene, ali i zaposlene! Povećanje potpora. I to bitno!

Vezana vijest

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier

Zaposlenim roditeljima se naknada za drugih šest mjeseci povećava: s dosadašnjih 2660 na 3991 kunu; a nezaposlenima - s 1663 kune na 2328 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gošća u studiju RTL-a Danas bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 

Ministrice, dobrodošli. Mjera bi se trebala početi primjenjivati od 1. srpnja. Odnosi li se one koji su već na rodiljnom?

Da. Ako će bilo koji mjesec ući u sedmi mjesec. Od 1.7. primjenjuje se na sve. Ako beba ima 11 mjeseci, majka je već koristila 11 mjeseci rodiljnog i porodiljnog dopusta, moći će ostvariti pravo na onaj zadnji mjesec. Zakon se neće primjenjivati retroaktivno, ali će se primijeniti od 1.7. u svim slučajevima.

Što ako se Sabor raspadne i ne stignete izglasati ovaj prijedlog?

Iskreno, o tome ne želim niti razmišljati. To je jedan od razloga zbog čega upozoravamo da nije dobro da se ide na prijevremene izbore, ne zato jer bi netko trebao ostati na vlasti ili ne, nego zato što bi se moglo zaustaviti mnogo dobrih projekata, a ovo je idealan primjer. 

Predstavlja li vam ovo veliki adut u kampanji za lokalne izbore?

Ovo nije bilo namjerno tempirano usred kampanje za lokalne izbore, znate da smo u prvim danima kada smo preuzeli vlast željeli povećati rodiljne i roditeljske naknade. Da bi se jedan zakon doveo do Sabora, treba proći dosta koraka i vremena. 

Spominjalo se i onih 1000 eura, to je zvučalo onako bombastično. Međutim, sad kad se izračuna ovo povećanje iz mjeseca u mjesec, dobiva se puno više i na duže vrijeme?

Ovo je sistemsko strukturno rješenje i tako se i rješavaju prave demografske mjere. Ovako je pravednije jer će njome biti obuhvaćeni svi roditelji bez obzira gdje žive, a mjeru 1000 eura bi dobili i oni koji u nekim jedinicama lokalne samouprave zbog jačih socijalnih programa imaju naknade u puno većem iznosu. Ovo je temelj za sljedeće godine i za eventualne povišice.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!