Novosti / Hrvatska

dobre vijesti iz ministarstva

Stiže li spas za tisuće blokiranih? RTL otkriva - priprema se otpis dugova do visine prosječne plaće!

Kako je živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran ove je godine doznalo čak 1700 novih građana, čime se brojka blokiranih popela na 330 tisuća. Ministar financija za RTL je otkrio da država namjerava otpisati dio dugova

Računi stižu, a umirovljenica Sonja više ih nema od čega plaćati. U blokadi je više od desetljeća, a kako je glavnicu već odavno premašio iznos kamata, jedina nada joj je pomoć države.

Sonja je samo jedna od preko 330 tisuća blokiranih građana, ove ih je godine 1700 više, a ukupno duguju više od 42 milijarde kuna. Onima s manjim dugovanjima, otprilike u visini prosjećne neto plaće, pa i nešto više, država namjerava oprostiti dug, 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da ćemo time zahvatiti jedan značajan broj hrvatskih građana, poglavito onih koji su možda socijalno i gospodarski slabijeg imovinskog stanja”, smatra ministar financija Zdravko Marić. 

Kako bi se što prije našlo rješenje za blokirane predsjednica države sutra na Pantovčaku okuplja široko društvo, uz ostale i ministra Marića, ali i njegovog prethodnika Borisa Lalovca, ali i predsjednicu udruge Blokirani. 

“Stvarno je ovo najveći takav ikad osmišljen skup. Naša rješenja koja ćemo mi stavit na stol će ići po kategorijama. Znaći i ovršni zakon nesumnjivo koji je bio okidač, ali i stečajni i zakon o stečaju potrošaća, staviti u ovir društvenih zbivanja i usporedit sa Lex Agrokorom na primjer", Miriam Kervatin, Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku.

Na okruglom stolu biti će i novi stari ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je jedan od tvoraca Ovršnog zakona iz 2012., ali i on se, kao i ministar financija, slaže da ga treba mijenjati, pa hvali MOST-ove prijedloge koje su u proceduri.

"Ono što mi se čini jako dobro, još je bilo i u prvom čitanju da se jedina nekretnina ne može prodat za manji iznos od 20 tisuća kuna. Ovo što sada u drugom čitanju vidim jedina nekretnina bi bila izuzeta zapravo od ovrhe kao neke druge stvari koje su izuzete tako da mi se čini da su to dobre stvari", Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

O promjenama Ovršnog zakona već se pričalo, oprost dugova nije zaživio u SDP-ovoj Vladi, ali Sonja se još uvijek nada da će joj država na kraju - ipak pomoći.

 

 

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!